当前位置:文档之家› 【英语】高一英语阅读理解试题经典及解析

【英语】高一英语阅读理解试题经典及解析

【英语】高一英语阅读理解试题经典及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解Every country may have to consider what, if anything, to do about "global warming". We should understand that the oft-repeated claim that nearly all scientists demand that something dramatic be done to stop global warming is not true.Perhaps the most inconvenient fact is the lack of global warming for well over 10 years now.This is known to the warming establishment, as one can see from the 2009 "Climategate" emailof climate scientist Kevin Trenberth: "The fact is that we can't account for the lack of warming atthe moment and it is an irony that we can't." But the warming is only missing if one believes computer models where so-called feedback involving water vapor and clouds greatly amplifiesthe small effect of CO2. The fact is that CO2 is not a pollutant and it is a key component of the biosphere ( 生物圈)'s life cycle. Plants get better growth with more of it and part of the increaseof agricultural yields in the past century certainly came from additional CO2 in the atmosphere.Although the number of the scientists who are publicly opposed to the claim is growing, many young scientists secretly say that while they also have serious doubts about the global-warming message, they are afraid to speak up for fear of not being promoted or worse.Why is there so much passion about global warming? There are several reasons, but a good place to start is the old question "Cui bono?", or the modern update, "Follow the money". Alarmism (危言耸听) over climate is of great benefit to many, providing government funding for academic research, and thus those people who benefit from this fiercely defended their dogma(信条) and the privileges it brought them.Every country should support rational ( 合理的) measures to protect and improve our environment, but it makes no sense at all to back expensive programs that turn away resourcesfrom real needs and are based on alarming but shaky claims of "incontrovertible" evidence.(1)What can we infer about the author's opinion on global warming?A. Global warming hasn't happened in the latest 10 years.B. Global warming has become an urgent problem these years.C. Global warming has worsened a little bit in the recent years.D. Global warming has never happened since measures were taken.(2)Which of the following statements about CO2 does the writer probably agree with?A. CO2 greatly affects the global warming.B. CO2 makes crops more productive.C. CO2 involves water vapor and clouds.D. CO2 is the most important part of the biosphere.(3)Why is there so much passion for global warming?A. Because it is a good chance for young scientists to be promoted.B. Because the scientistswant to have an insight into the problem.C. Because the government values the problem and tries to solve it.D. Because some peoplecan greatly benefit from the research about it.(4)What's the writer's attitude toward the programs to protect and improve our environment?A. To support all the programs as long as they are beneficial.B. To support cheap programsinstead of expensive ones.C. To support the programs that are necessary and reliable.D. To support those programs that use less money and resources.【答案】(1)A(2)B(3)D(4)C【解析】【分析】本文是一篇议论文,论述的是“关于地球的变暖。

” 每个国家都可能不得不考虑“全球变暖”的问题。

我们应该明白,经常重复的说法是,几乎所有的科学家都要求采取一些引人注目的措施来阻止全球变暖,这是不正确的。

(1)考查推理判断。

根据第二段中的“Perhaps the most inconvenient fact is the lack of global warming for well over 10 y ears now.”可知,我们能从作者对全球变暖的观点中推断出“在最近的10年里,全球变暖并没有发生。

”故选A。

(2考查细节理解。

根据第二段中的“Plants get better growth with more of it and part of the increase of agricultural yields in the past century certainly came from additional CO2 in the atmosphere.”可知,关于“二氧化碳使作物更多产。

”陈述可能是作者同意的。

故选B。

(3)考查细节理解。

根据第四段中的“thus those people who benefit from this fiercely defended their dogma (信条) and the privileges it brought them.”可知,对全球变暖有如此多的热情是因为有些人可以从这项研究中获益良多。

故选D。

(4)考查推理判断。

根据第五段中的“Every country should support rational ( 合理的) measures to protect and improve our environment, but it makes no sense at all to back expensive programs that turn away resources from real needs”可知,作者对保护和改善环境的计划的态度是支持那些必要和可靠的项目。

故选C。

【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇环保类阅读,考生需要准确掌握细节信息,同时根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。

2.阅读理解This is my son Matthew's last night at home before college. I know that this is good news. I feel proud that Matthew will go to a great school. I know that this is finest hour. But looking at the suitcases on his bed sends me out of the room to a hidden corner where I can't stop crying.Through the sorrow, I feel a rising embarrassment. "Pull yourself together!" I tell myself. There are parents sending their kids off to battle zones. How dare I feel so shocked and upset?One of the great gifts of my life has been having my boys, Matthew and Johnowen. Through them, I have explored the mysterious, complicated bond between fathers and sons. As my wife and I raised them, I have discovered the love and loss between my father and me. After my parents' divorce,I spent weekends with my dad in Ohio. By the time Sunday came around, I was unable to enjoy the day's activities because I was already afraid of the goodbye of the evening.Now,standing among Matthew's accumulation of possessions, I realize it's me who has become a boy again. All my sadness and longing to hold on to things are back, sweeping over me as they did when I was a child.His bed is tidy and spare. It already has the feel of a guest bed. In my mind I replay wrapping him in his favorite blanket. That was our nightly routine until one evening he said," Daddy, I don't think I need a blanket tonight." I think of all the times we lay among the covers reading. I look at the bed and think of all the recent times I was annoyed at how late he was sleeping. I'll never have to worry about that again, I realize.For his part, Matthew has been a rock. He is treating his leaving as just another day at the office. And I'm glad. After all, someone's got to be strong. I'm proud that he is charging into the first chapter of his adult life with such confidence.(1)What does the writer mean by "Pull yourself together!"?A. Get up.B. Cheer up.C. Pull up.D. Wake up.(2)We can infer from the passage that___________.A. the writer is accustomed to sleeping earlyB. Matthew doesn't get on well with his fatherC. Matthew is ready for his new lifeD. the writer wasn't brave enough to face his parents' divorce(3)How does the writer feel about his son's leaving for college?A. Worried.B. Grateful.C. Relieved.D. Bittersweet.(4)Which of the following could be the best title of the text?A. Unavoidable GoodbyeB. Sweet MemoriesC. Glorious MomentD. Unconditional Love【答案】(1)B(2)C(3)D(4)A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者的儿子即将去上大学,作者很不放心,感觉自己很孤独,同时又为自己的儿子感到骄傲。

相关主题