当前位置:文档之家› 阅读理解细节题

阅读理解细节题

计算 问题
11. How many locked rooms can students and teaching staff use?
5
三、原题重现
These rooms are available for classes or seminars and so on. The total number of seats is 88. Only teaching staff can apply to use the computer rooms and reserve them one day in advance. Who can apply to use the computer rooms? A. Teachers. B. Visiting scholars. C. Graduate students. D. Teachers and students. ①直接信息题 直接从原文找答案
A. B. C. D. By a group of experts. By a vote of the authors. By the reading public. By festival sponsors. ①直接信息题 同义词转换 judge—choose our panel of experts—a group of experts
4
二、历年高考阅读理解细节题常见 设题方式
7. Which of the following statements about the girl is true / NOT true / false, according to the passage? 8. Which is NOT mentioned as an advantage of integrative medicine? 9. All the following statements are (not) true except 10. Which of the following would Edward Glaeser agree with? T/F 问题
It is implied in Paragraph 1 that____
推理判断题(the Inference Question )
Who can apply to use the computer rooms?/ Which of the following is true?
事实细节题(the detail question)
高考阅读理解 之细节理解题解题技巧
Strategies for Reading Comprehension —Questions of Details
1
英语阅读理解涉及应用文、记叙文、 说明文、叙议结合等篇章, “考试说明” 中明确提出阅读考查的是以下阅读能力: 1)理解主旨和要义(main idea) 2)理解文中具体信息(detailed information) 3)根据上下文猜测生词和短语的词义(guess) 4)作出判断和推理(inference) 5)理解文章的基本结构(structure) 6)理解作者的意图、观点和态度(intention/ attitude)
10
干扰项:扩/缩范围、偷换概念、信息不符、无 四、原题重现——如何排除错误项 中生有、文不对题
There’s also a concern that computer-written articles are not actually journalism at all, because what a human news team produces is actually quite complex. A well-written news story puts information in context, offers a voice to each side of an argument and brings the public new knowledge. 15. In Paragraph 4, which of the following is mentioned as a characteristic of a well-written news article? A. The information presented is up-to-date. B. Different views on the topic are presented.
9
干扰项的特点与概况: (事实细节题的考点)
偷换概念
1. 是原文信息,但故意增加或减少细节。 2. 将一些看起来似一样的概念进行偷换, 实际上改变了概念的修饰语、适用范围、 无中生有 所指对象等具体内涵。 扩大(缩小)3. 干扰项的内容常涉及原文中提及的一些 内容或现象,但选项的意思可能与原文恰 范围 恰相反或与文中事实不符。 文不对题 4. 明显不是文章的信息,与文中事实不符。 5. 是原文信息,但不是题干要求的内容。 信息不符
8
三、原题重现
All festival events are free but, due to limited seating at our event locations, you well need a ticket to enter. The free tickets can only be applied for here at our website. This year we are also organizing free buses to the most popular events. What is true about tickets to the festival? A. They can only be applied for online. B. They can be purchased at the event location. ③是非题,三误一正,语言简化或用近义词、 反义词
偷换概念 up-to-date v.s. new
11
干扰项:扩/缩范围、偷换概念、信息不符、无中 四、原题重现——如何排除错误项 生有、文不对题
Glaeser argues that cities are very productive because “the absence of space between people” reduces the cost of transporting goods, people, and ideas. While the flow of goods has always been important to cities, what is most important today is the flow of idea. Successful cities enable people to learn from each other easily, and attract and reward smart people with higher wages. 6. Which of the following would Edward Glaeser agree with? A. Cities provide more economic opportunities. B. City people get along better with each other. 无中生有
3
二、历年高考阅读理解细节题常见 Wh-问题 设题方式
1.What is the total number of students who earned 事件 a C or better? 2. Why did Delta give the author’s 因果 family credits? 3. Who came up with the phrase according to the 人物 passage? 4. How did the author finally get his TV set working 方式 again? 5 When did the boy stop working 时间 with the old man?( 6. Where does the support for environmental 地点 protection mainly come eaching staff can use these rooms for group study. Students are advised to use unlocked rooms (3 rooms for 2 people, 2 rooms for 4 people) available for free. When you use locked rooms (2 rooms for 4 people, 1 room for 10 people), you need to go through reservation procedures at the circulation desk. How many locked rooms can students and teaching staff use? ②计算题 2+1=3 A. One. B. Three. C. Four. D. Ten.
6
三、原题重现
The festival will conclude with the Book Prizes Ceremony, where the best book prizes—as judged by our panel of experts—will be presented.
How are the best book prizes chosen?
2
一、阅读理解主要题型
What does the underlined word “It” in Paragraph 3 refer to ?
词义猜测题(Words in the Context ) What is Paragraph 1 mainly about?
相关主题