阅读理解 细节理解题
第三部分
Usually,he arrived earlier than agreed,took the chess board and pieces from the shelf and began setting them up before I even got a chance to sit down.It seemed as if he enjoyed my company.But why did he never look at me? “Perhaps he simply needs someone to share his pain with,” I thought.“Perhaps he senses that I respect his suffering.”Some months later,when we were playing chess,he looked up at me suddenly. “It’s your turn,” he said.
第三部分
解析 推理判断题。因David失去了家人,怎么可能兴奋 face pale,and his hands shaking
呢?可排除选项A;由“He kept walking up and down restlessly,his slightly.”(他烦躁地走来走去,面色苍白,双手在微微地颤 抖)可推断,他进来时有点紧张,故选C项,在这种情况下他 不可能是“精神抖擞地走进来”,文中也没有相应的信息说 明这一点,可排除选项B;由“His head teacher had referred him to me.”中的时态可知,老师将David的情况告 诉作者是在David进来之前,且由he wrote可知,是老师写的 字条而不是亲自来了,故排除选项D。
第三部分
After that day,David started talking.He got friends in school and joined a bicycle club.He wrote to me a few times , about his biking with some friends,and about his plan to get into university.Now he had really started to live his own life. Maybe I gave David something.But I also learned that one—without any words—can reach out to another person.All it takes is a hug,a shoulder to cry on,a friendly touch,and an ear that listens. (2013· 广东,C)
答案 C
第三部分
37.As a psychologist the author ________. A.was ready to listen to David B.was skeptical about psychology C.was able to describe David’s problem D.was sure of handling David’s problem
解析 细节理解题。由第三段中的“After that he played chess with me every Wednesday afternoon—in complete silence and without looking at me.”和最后一段第二句“But I also learned that one—without 变了David。 any words—can reach out to another person.”可知选D项,是作者同David的无声交流改
第三部分
解析 推理判断题。由第五、六、七段可知,与作者沉默地
待了几个月之后,戴维开口跟作者说话了,之后,他的生活 逐渐恢复了正常,故A项正确。他现在经常和朋友们骑车, 但无法得知失去家人前就喜欢,故排除B项;上大学还只是 他的一个计划,故排除C项;他是在认识作者之后交到了学 校的朋友,故D项错误。
第三部分
At the same time , the “Fringe” appeared as a challenge to the official festival.Eight theatre groups turned up uninvited in 1947,in the belief that everyone should have the right to perform , and they did so in a public house disused for years. Soon , groups of students firstly from Edinburgh University,and later from the universities of Oxford and Cambridge , Durham and Birmingham were making the journey to the Scottish capital each summer to perform theatre by littleknown writers of plays in small church halls to the people of Edinburgh.
第三部分
I looked at David and showed him to a chair.How could I help him? There are problems psychology doesn ’t have the answer to,and which no words can describe.Sometimes the best thing one can do is to listen openly and sympathetically. The first two times we met,David didn’t say a word.He sat there,only looking up to look at the children’s drawings on the wall behind me.I suggested we play a game of chess.He nodded.After that he played chess with me every Wednesday afternoon—in complete silence and without looking at me.It’s not easy to cheat in chess,but I admit I made sure David won once or twice.
第三部分
36.When he first met the author,David ________. A.felt a little excited B.walked energetically C.looked a little nervous D.showed up with his teacher
第三部分
考点 4 细节理解之事实细节题 【真题解密】 One day , when I was working as a psychologist in England,an adolescent boy showed up in my office.It was David.He kept walking up and down restlessly,his face pale, and his hands shaking slightly.His head teacher had referred him to me. “This boy has lost his family,” he wrote. “He is understandably very sad and refuses to talk to others,and I’m very worried about him.Can you help?”
答案 D
第三部分
【技巧归纳】 做事实细节题最基本也最常用的方法是题干定位法。一般在 原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定答 案。此类题通常用一些疑问词来提问,或是判断正误。
第三部分
【趁热打铁】 In 1947 a group of famous people from the art world headed by an Austrian conductor decided to hold an international festival of music , dance and theatre in Edinburgh.The idea was to reunite Europe after the Second World War. It quickly attracted famous names such as Alec Guinness , Richard Burton , Dame Margot Fonteyn and Marlene Dietrich as well as the big symphony orchestras(交 响乐团 ). It became a fixed event every August and now attracts 400,000 people yearly.
第三部分
解析 细节理解题。由第二段“How could I help him?
There are problems psychology doesn’t have the answer to,and which no words can describe.”(我应如何来帮助他 呢?这些是在心理学上没有答案的难题;也是用语言无法描 述的难题)可排除选项D(有把握处理David的问题)和C(能够 描述David的问题);选项B只是使用了文中psychology这个 词,其实文中根本没有表明“作者怀疑心理学”的信息,只 是说明心理学上没有处理David这类问题的现存答案,故排 除B项;由第二段最后一句“Sometimes the best thing one can do is to listen openly and sympathetically.”可知选A项, 作者打算倾听David。 答案 A