当前位置:文档之家› 【英语】高二英语阅读理解题20套(带答案)及解析

【英语】高二英语阅读理解题20套(带答案)及解析

【英语】高二英语阅读理解题20套(带答案)及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解83-year-old Antonio Vicente has spent the last four decades of his life fighting against the trend. As Brazilian landowners cut down rainforests to make room for profitable plantations(种植园) and cattle grounds, he struggled to bring the jungles of his childhood back to life."When I was a child, the peasants cut down the trees to make grasslands and charcoal, and the water dried up and did not come back," he told the reporters, "I thought: 'Water is valuable, no one makes water and the population will not stop growing. What is going to happen? We are going to run out of water.'"With only some donkeys and a small team of hired workers, Antonio Vicente set about bringing back the forest to his land. What started out as a weekend hobby soon became a permanent way of life, and Antonio recalls often spending whole days and nights in his young jungle, surrounded by rats and foxes, and eating banana sandwiches for breakfast, lunch and dinner. Over the last 40 years, he has planted an estimated 50,000 trees on his 31-hectare land, which now make up a small but unique area of rainforest, and a haven for wildlife.As the forest grew, the water returned, and Antonio says that there are now over 20 water, sources on his land that were no longer there when he bought it. Then the animals started making a home there. Today, the forest is alive with the sounds of birds and insects living there, and more species are settling in every year."There are toucans(巨嘴鸟), all kinds of birds, squirrels, lizards, and even the boars are returning," 83-year-old Vicente says, "If you ask me who my family are, I would say all this right here, each one of these that I planted from a seed."(1)What do we learn about the Brazilian peasants?A. They wasted much water on farming.B. They focused on short-term profits.C. They cared much about the environment.D. They relied heavily on rainforests for a living.(2)What used to be young Antonio's biggest concern?A. Overpopulation.B. Polluted water.C. Loss of grasslands.D. Water shortage.(3)What does the underlined word "haven" in Paragraph 3 probably mean?A. TrapB. DisasterC. ShelterD. Balance(4)In the last paragraph, Antonio mainly expresses his .A. affection for his forestB. thanks for his familyC. deep love for rare birdsD. pride as a successful farmer【答案】(1)B(2)D(3)C(4)A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,83岁的安东尼奥•比森特在他生命的最后40年里一直在与这种趋势作斗争,他努力使童年的丛林恢复生机。

(1)考查推理判断。

根据第二段中的“When I was a child, the peasants cut down the trees tomake grasslands and charcoal, and the water dried up and did not come back,”--- What is going to happen? We are going to run out of water.'”可知Brazilian的农民关注的是短期的利益。

故选B。

(2)考查推理判断。

根据第三段中的“Antonio Vicente set about bringing back the forest to his l and. What started out as a weekend hobby soon became a permanent way of life”,可知年轻的Antonio最大的关注是水的短缺。

故选D。

(3)考查词义猜测。

根据第三段中的“Over the last 40 years, he has planted an estimated 50,000 trees on his 31-hectare land, which now make up a small but unique area of rainforest, and a haven for wildlife.”在最近40年,他在31公顷土地上种植了大约50,000棵树,目前虽小但独特的热带雨林地区是野生动物的天堂。

由此推知划线的意思是“遮蔽”,故选C。

(4)考查推理判断。

根据最后一段中的“There are toucans(巨嘴鸟), all kinds of birds, squirrels, lizards, and even the boars are returning,” 83-year-old Vicente says. “If you ask me who my family are, I would say all this right here, each one of these that I planted from a seed.”可推知Antonio主要在表达他对森林的影响。

故选A。

【点评】本题考点涉及词义猜测和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确掌握细节信息,同时根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。

2.阅读理解On a recent trip to the island of Newfoundland, Canada, my husband asked our talkative cab driver what made him most proud to be from there."Our generosity and hospitality (好客)," he replied in a strong local accent. "Your car breaks down in the middle of nowhere, someone will stop to help. People here are kind like that."His answer lingered in my mind during that ride with my husband and teenage kids, as we headed out to explore on the first day of our vacation.Little did I know we were about to experience some of that remarkable Newfoundland kindness for ourselves.We met Alma that same morning at the start of a long hike.Our teenagers hurried ahead, and as we walked behind, admiring the scenery, two women in sunglasses and summer hiking gear stopped.They'd heard us discussing different routes, then asked if we'd like suggestions.They looked to be in their 40s, and were both enthusiastic to share their local expertise.We listened eagerly, taking mental notes, until one of the women asked, "You have a car, right?"I explained that there were no cars available during our week on the island, so we had to rely on cabs instead."Oh no," she said, "you need a car." And then, as casually as if offering a piece of chewing gum (口香糖), she said: "Take mine!"Dumbfounded, my husband and I just smiled in disbelief."Why not?" She insisted. "You need a car to get to know all these places.""But you don't even know us," I said."That doesn't matter," she continued with absolute determination.Stunned, I looked over at her friend, who shrugged and said, "That's Alma."Forty minutes of talking later, my family climbed into Alma's car.We spent the rest of our vacation discovering different areas of this beautiful island.But it wasn't the groups of whales we saw, or the vast areas of woodland, that made this place so memorable.Instead, it was the act of kindness from a complete stranger that made us realize how special Newfoundland really was.Next year, there's no doubt where we'll be taking our summer vacation. Who knows what act of kindness we'll meet then?(1)What problem did the author's family have in Newfoundland?A.They couldn't understand the local accent.B.Their car broke down on the first day.C.They got lost during a hike.D.They didn't have a car.(2)The underlined word "dumbfounded" in Paragraph 12 is closest in meaning to ______.A.shockedB.satisfiedC.relievedD.embarrassed(3)What impressed the author most during her stay in Newfoundland?A.The talkative cab driver.B.The whales swimming.C.The beautiful scenery of the island.D.The help from an enthusiastic stranger.(4)What can we infer about the author from the last paragraph?A.She is looking forward to meeting Alma once more.B.She expects to visit Newfoundland again.C.She hasn't decided where to go next year.D.She also wants to be kind to others during vacation.【答案】(1)D(2)A(3)D(4)B【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者最近一次去加拿大的纽芬兰旅行时,被当地人的热情好客深深触动。

相关主题