高一英语阅读理解试题经典及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解“Years ago when I was at the Grand Canyon, I remembered someone coming up to the canyon's edge, taking a shot with a camera and then walking away, like 'got it – done', barely even glancing at the magnificent scene in front of him,” Linda Henkel, a scientist at Fairfield University, US told Live Science.Henkel was surprised by how obsessed (痴迷的) people are with taking pictures these days - before dinner, during friends' birthday parties, on museum tours and so on.They keep taking pictures because they think that it helps record the moment, but as Henkel's latest study has just found out, this obsession may prevent their brains remembering what actually happened, reported The Guardian.In her study, Henkel led a group of college students around a museum and asked them to simply observe 15 objects and photograph 15 others. The next day the students' memory of the tour was tested, and the results showed that they were less accurate in recognizing the objects and they remembered fewer details about them if they photographed them.''When people rely on technology to remember them — counting on the camera to record the event and thus not needing to attend to it fully themselves, it can have a negative impact on how well they remember their experiences,” Henkel explained.But there is also an exception: if students zoomed in to photograph part of an object, their memory actually improved, and those who focused the lens (镜头) on a specific area could even recall parts that weren't in the frame.So basically, this study is saying that constantly taking pictures can harm your memory. But shouldn't reviewing pictures we have taken help wake up our memories? This is true, but only if we spend enough time doing it.“In order to remember, we have to access and interact w ith the photos, rather than just collect them,” Henkel told The Telegraph. However, previous research has shown that most people never take the time to look over their digital pictures simply because there are too many of them and they aren't usually very organized on their computers.(1)Why did the author mention Henkel's trip to the Grand Canyon at the beginning? A. To complain about some tourists' bad habits. B. To give suggestions on how to enjoy one's tour.C. To point out people's obsession with taking pictures.D. To describe the beautiful view of the Grand Canyon.(2)What can we learn from Henkel's study?A. Reviewing pictures always helps people bring back memories easily.B. Taking pictures in a museum tour helps students recognize objects better.C. People should spend more time taking pictures than studying real objects.D. Pictures focusing on the details of objects probably improve people's memories.(3)The underlined word “it” in Paragraph 5 probably refers to “________”.A. the cameraB. technologyC. the eventD. an object(4)What is the article mainly about?A. People's obsession with taking pictures and its influence.B. Possible ways of using pictures to improve one's memory.C. Great harm to memory caused by taking pictures constantly.D. A believable study into the negative impact of lining cameras often.【答案】(1)C(2)D(3)C(4)A【解析】【分析】本文是一篇议论文,人们都有拍照的喜好,拍照有助于我们记忆。
但是如果我们只是简单地记录下来,而不去欣赏的话,也就没有什么意义,还不如不去拍照。
(1)考查细节理解。
根据第二段中的“Henkel was surprised by how obsessed (着迷的) people are with taking pictures these days – before dinner, during friends birthday parties, on museum tou rs and so on.”可知,在文中提到Henkel对人们执迷于拍照的惊讶,以此来说明一种现象:人们执迷于拍照的现象。
故选C。
(2)考查细节理解。
根据第四段中的“But there is also an exception: if students zoomed (缩放) in to photograph part of an object, their memory actually improved”可知,在拍照时,如果只关注某个细节,可能有助于他们记忆的提高。
故选D。
(3)考查词义猜测。
根据第五段中的“When people rely on technology to remember them 一counting on the camera to record the event and thus not needing to attend to it fully themselves” 前面说人们要依靠技术来记住它们时,要依靠照相机来记录事件,那么就完全不需要关注这个事件了。
可知,本句是说如果你要用相机来记录事件,就不需要来关注这个它(事件)。
故选C。
(4)考查主旨大意。
通读全文可知,本文主要叙述现代人痴迷于拍照,是因为拍照有助于记录某一时刻,但不利于他们的记忆。
如果放大拍摄对象或拍下来后再欣赏的话就有助于记忆或回忆。
即本文主要介绍痴迷拍照及其影响。
故选A。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇生活类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,概括和归纳,选出正确答案。
2.阅读理解Parents may think they're smart about where they store medicines, but their kids are smarter. Nearly 60,000 young children are rushed to the hospital every year after getting into medicines not meant for them, according to a new report from Safe Kids Worldwide.The report finds little connection between what parents know about storing medicines safely and what they actually do. Nine out of 10 parents know that medicines should be stored up and away out of reach and sight, but 7 out of 10 of them admit not doing that. They leave medicines out on kitchen counters, sinks and sofas, believing babies and toddlers(学步者)aren't tall enough or strong enough to reach them. Unfortunately, they probably can. Children as young as a monthhave ended up in an emergency department because they'd been poisoned by getting into a medicine that was left within reach.Most poisonings related to medicines---particularly among babies and toddlers---occur within their home. Kids develop rapidly and they want to explore their environment. At certain ages they have a lot of hand-to-mouth activity, and so it's very common for them to explore their environment and then try to taste what they find.The new Safe Kids worldwide report includes a survey of 2,000 parents with children under age 6. While the number of children visiting an emergency department for accidental poisonings had declined since the 2010 maximum, the decline has slowed in recent years.Prescription and over-the-counter medicines cause the most severe poisonings, but vitamins and supplements(补充品)can also cause problems. There are steps families can take to lower the risk for an accidental medicine poisoning.(1)Why are children poisoned according to the text?A. Some of the medicines at home taste nice.B. There is something poisonous in medicines.C. Kids have easy access to medicines at home..D. Kids are curious to explore the environment(2)What can we learn from the text?A. Vitamins and supplements can do good to kids.B. The team made a survey of 2,000 kids under age 6.C. 600 parents surveyed could keep medicines properly.D. Kids are usually smart at storing medicines at home.(3)What could be the best title for the text?A. Parents' Casual Behavior Leads to Kids PoisonedB. The Number of Kids Poisoned Has Declined LatelyC. Nearly 60,000 Children Are Poisoned by MedicinesD. Kids Are Facing the Risk of Being Poisoned at Home【答案】(1)C(2)D(3)A【解析】【分析】本文是是一篇说明文,介绍了由于父母存放药品不当导致孩子药物中毒的调查结果。