阅读理解记叙文总复习经典例题、习题经典一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)1.阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。
A young woman traveled and stayed in a hotel. All the rooms in the hotel were singles(单人间). So she lived in a single room.Just when she was going to bed, there was a knock at the door. She had no friends in the city. So she was quite surprised but still opened the door.The man who was standing at the door looked a little nervous. "Oh! I'm sorry. I thought this was my room," the man said and walked away in a hurry.The woman called the police at once. Soon, the man was caught. He was a thief(小偷)! But how did the woman know that?All the rooms in the hotel were singles. Who would knock at his own door if he was staying alone? Only a thief would do this. He wanted to see if anyone was inside before he broke into the room.(1)A young woman traveled and stayed ____.A. in a hotelB. in a police officeC. in a parkD. in her friend's home(2)The man looked a little ____ when the woman opened the door.A. happyB. nervousC. madD. relaxed(3)The man knocked at the door to ____.A. find his friend in the cityB. stay aloneC. see if anyone was insideD. call the police【答案】(1)A(2)B(3)C【解析】【分析】文章大意:一位年轻女士住在宾馆时,有人敲门询问这是不是他的房间,这位女士断定他是一个小偷,并报了警。
(1)细节理解题。
根据文中的语句 A young woman traveled and stayed in a hotel. 理解可知,这位年轻的女士住在了宾馆,故选A。
(2)细节理解题。
根据文中的语句 The man who was standing at the door looked a little nervous. 理解可知,这个年轻人看到这位女士非常的紧张,故选B。
(3)细节理解题。
根据文中的语句Only a thief would do this. He wanted to see if anyone was inside before he broke into the room.可知,这个人敲门的主要目的就是看看房间里有没有人,故选C。
【点评】考查阅读理解。
本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。
2.阅读短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
By Anna Matteo28 January, 2019A 3-year-old boy who was lost in the woods for two days is now safe at home with his family.But Casey Hathaway told his rescuers (救援者)that he was not alone in the rainy, freezing cold woods. He said he was with a friend — a bear.The child went missing on January 22 while playing with friends near his grandmother's house in North Carolina. When the other children returned but Casey did not, the family searched the area for almost an hour before calling the police.Police formed a search team to look for the young boy in the nearby woods. But two days went by and—no Casey.Then on January 24, someone called the police saying he heard a child crying in the woods. Police followed up on the information and found Casey at about 9:30 that night. He was in good health.Casey told the rescuers he had hung out with a black bear for two days, a bear he called his "friend".The police officer Chip Hughes spoke with reporters from several news agencies. He said Casey did not say how he could survive in the woods for two days in the cold, rainy weather. "However," the police officer said, "he did say he had a friend in the woods that was a bear with him."Hundreds of people helped in the search and rescue efforts, including some 600 volunteers, police and members of the army. Doctors at the medical center gave Casey some examination. He was then sent to his family on January 25.His mother talked with reporters and thanked everyone who joined the search for her son. "We just want to tell everybody that we're very thankful that you took the time out to search for Casey," said his mother. "He is up and talking He's already asked to watch cartoons."(1)Who stayed with Casey in the woods during the two days?A. A bear.B. The police.C. His mother.D. The volunteers.(2)The underlined word "survive" in Paragraph 6 probably means " ▲ ".A. give upB. get lostC. fall asleepD. remain alive(3)What is the correct order in which these happen?a. Someone heard a child crying.b. The family started to look for Casey.c. Casey played with his friends.d. The police found Casey was in good health.A. b-c-a-dB. b-c-d-aC. c-b-a-dD. c-b-d-a(4)After Casey was sent back home, he was ________.A. scaredB. nervousC. relaxedD. surprised【答案】(1)A(2)D(3)C(4)C【解析】【分析】文章大意:文章讲述了三岁的孩子 Casey Hathaway 在丢失之后的神奇的经历。
他跟一只大熊游逛了两天。
(1)细节理解题,根据 He said he was with a friend a bear. 可知他跟一只熊在一起,故答案是A。
(2)词义猜测题题,小男孩丢失了,根据in the woods for two days in the cold, rainy weather,这些都是小男孩在森林里遇到的恶劣生存条件,小男孩最后安全回家,可推测该单词的意思是生存,故答案是D。
(3)细节排除题,根据文章内容可知,孩子跟朋友在一起玩,即c,没有回来,家人就开始找他,即b。
然后就有人听到了孩子的哭喊声即a,最后警察发现他状况很好,即d,句子顺序应该是c-b-a-d,故答案是C。
(4)细节理解题,根据 He is up and talking He's already asked to watch cartoons,可知说明孩子没有问题,很放松,故答案是C。