最新小学小升初英语阅读试题含答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读短文并填空。
Teacher : Boys and girls, it is goingto be Children's Day this Friday. Let's have a party in our classroom from 2:00 to 4:00.Children: Hooray!Miss Li:What are you going to bring?A: I'm going to bring some snacks.B:I'm going to some sweets and balloonsC:I'm going to bring some drinks from home.Teacher:Great! I'm going to bring some apples. What are we going to do at the party?D: Let's play some interesting games.Teacher: Good!Who are you going to invite(邀请)?Children:We are going to invite our parents.the afternoon;in our classroom;With snacks and drinks;Come and have fun!【解析】【分析】(1)根据表格内容,关键词Date是日期的含义,再结合短文内容it is goingto be Children's Day this Friday.得知应该填写六月一日。
因为六月一日是儿童节。
故填写1st June (Friday)。
(2)根据表格中关键词Time,是时间的含义,结合短文内容Let's have a party in our classroom from 2:00 to 4:00.故填写2 to 4 , in the afternoon。
(3)根据表格中关键词Place,是地点的含义,结合短文内容Let's have a party in our classroom from 2:00 to 4:00.故填写in our classroom。
(4)根据表格内容,分析此处应当填写携带物品,故填写With snacks and drinks。
(5)根据表格内容分析,此处填写聚会的邀请目的和意义。
欢迎参与并且玩得尽兴。
故填写Come and have fun。
【点评】考查同学的阅读能力。
同学平时要多记与节日有关的单词。
2.阅读理解阅读理解Hi, I am Susan. I am from the U. K. But now I'm studying(学习) in China. I'm going to do many things in the winter holiday. First, I'm going to finish my homework. Then I'm going to take a trip. I'm going to Beijing. It's snowy in Beijing. There is white snow everywhere. So I'm going to make asnowman. I can ski. My parents will come to China with me. We are going to fly there. We are going to have a nice trip.根据短文内容判断正误。
(1)Susan is from China.(2)Now Susan is in the U. K.(3)There is white snow everywhere in China.(4)Susan is going to play with the snow in Beijing.(5)They are going to Beijing by plane.【答案】(1)0(2)0(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】大意:讲述主人公的寒假活动计划。
(1)根据 Hi, I am Susan. I am from the U. K.可知主人公来自英国,与题干信息from China来自中国不符合。
故选错误。
(2)根据Hi, I am Susan. I am from the U. K. But now I'm studying(学习) in China可知主人公Susan现在在中国学习。
与题干信息in the UK在英国不符合。
故选错误。
(3)根据There is white snow everywhere可知北京确实到处是雪。
与题干信息in China全中国不符合,故选错误。
(4)根据There is white snow everywhere. So I'm going to make a snowman.可知主人公想去北京玩雪对雪人。
与题干信息play with snow玩雪符合。
故选正确。
(5)根据We are going to fly there.我们打算坐飞机去那里可知,与题干信息by plane坐飞机符合。
故选正确。
【点评】考查阅读理解。
首先通读全文,理解大意。
其次阅读题干,根据题干信息来寻找相关句来进行正确的判断。
3.阅读理解阅读理解Everybody wants to be healthy. You know food is very important. There are many healthy foods. You can have more bananas, apples, oranges, tomatoes and potatoes. Because fruits and vegetables are good for you. But don't eat too much chocolate. It's bad for you. It's not good healthy food. Healthy food can make you grow and strong. Remember there is a saying, "An apple a day keeps the doctor away." Sports can also keep you healthy. Get up early and do some sports every day. You will be healthy and happy.(1)Which is right?A. Everybody is healthy.B. We want to be healthy.C. We are important.(2)What are healthy foods?A. Fruits and vegetables.B. Bananas, apples and chocolate.C. Fruits and chocolate.(3)Why are healthy foods good for you?A. Because they make you happy.B. Because they make you beautiful.C. Because they make you grow and make you strong.(4)"An apple a day keeps the doctor away. "means(意思是) "________"A. The doctor goes away when he sees an apple.B. The doctor runs away when you give him an apple.C. You eat an apple every day and you can be healthy.(5)What keeps you healthy?A. Chocolate.B. Fast food.C. Healthy food and sports.【答案】(1)B(2)A(3)C(4)C(5)C【解析】【分析】这篇短文谈论了健康食品.(1)这是细节理解题, 根据短文描述Everybody wants to be healthy. (每个人都想健康. )可知答案为: B.(2)这是细节理解题, 根据短文描述There are many healthy foods. You can have more bananas, apples, oranges, tomatoes and potatoes. Because fruits and vegetables are good for you. 可知水果和蔬菜是健康食品. 故答案为: A.(3)这是细节理解题, 根据短文描述Healthy food can make you grow and strong. (健康食品可以使你长高和强壮.)可知答案为: C.(4)这是常识题, 谚语意思是: You eat an apple every day and you can be healthy. 故答案为: C.(5)这是细节理解题, 根据短文描述Healthy food can make you grow and strong.和Sports can also keep you healthy. 可知是健康食品和运动使你保持健康. 故答案为: C.【点评】这是考查阅读的题目. 注意短文的细节,有助于正确完成题目.4.阅读理解阅读理解,选择正确答案。
Jenny and Li Ming watched Bob play basketball this evening. They arrived at the gym(体育馆)at 6:30. Bob's team played with the Orange Team. Everyone played hard! Jenny and Li Ming had fun at the gym. They yelled for Bob's team. Finally, Bob's team won. They were very happy.(1)What did Jenny and Li Ming do this evening?A. They watched Bob play football.B. They watched Bob play basketball.(2)What time did Jenny and Li Ming arrive at the gym?A. At 6:00.B. At 6:30.(3)Who won?A. The Orange Team.B. Bob's team.(4)Did Jenny and Li Ming have fun at the gym?A. Yes, they did.B. No, they didn't.【答案】(1)B(2)B(3)B(4)A【解析】【分析】该短文主要介绍Jenny H和Li Ming在体育馆观看篮球赛的一些事情。