小学小升初英语阅读试题及答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读理解。
Hi, I'm Jack. Children's Day is coming. I'm getting very excited. Here is a plan(计划)for my Children's Day.I'm going to get up at eight. Then I am going to brush my teeth at eight ten. I usually have my breakfast at seven thirty. But, on Children's Day, I am going to have breakfast at eight thirty. Mum is going to buy a lot of things for me on Children's Day. Tds and I all like playing with yo-yos. So, we're going to play with yo-yos at ten thirty-five. After lunch, about one in the afternoon, we are going to play a lot of interesting games. We all love games. At seven twenty in the evening, I'm going to watch some cartoons. At last, I am going to write my diary at nine.阅读短文,判断正误。
(1)Jack usually gets up at eight.(2)Jack is going to have breakfast at 7:30.(3)Jack is going shopping at 9:40.(4)Jack likes playing games with his friends.(5)Jack is going to watch cartoons at 7:10 in the evening.【答案】(1)1(2)0(3)0(4)1(5)0【解析】【分析】(1)根据第二段第一句关键词get up at eight得知主人公就是打算在八点起床。
故选正确。
(2)根据第二段关键句But,on Children's Day,I'm going to have breakfast at eight thirty得知主人公是在八点半吃早餐。
故选错误。
(3)根据第二段内容,均未见到go shopping去购物词组,故选错误。
(4)根据第二段内容Tds and I all like playing with yo yos得知主人公喜欢和小伙伴们一起玩游戏。
故选正确。
(5)根据第二段最后一句At seven twenty in the evening, I'm going to watch some cartoons. At last, I am going to write my diary at nine.得知主人公在晚上七点二十看动画片。
故选错误。
【点评】考查阅读理解能力,同学平时要多记单词和词组。
2.阅读理解阅读理解Hi, I am Susan. I am from the U. K. But now I'm studying(学习) in China. I'm going to do many things in the winter holiday. First, I'm going to finish my homework. Then I'm going to take a trip. I'm going to Beijing. It's snowy in Beijing. There is white snow everywhere. So I'm going to make asnowman. I can ski. My parents will come to China with me. We are going to fly there. We are going to have a nice trip.根据短文内容判断正误。
(1)Susan is from China.(2)Now Susan is in the U. K.(3)There is white snow everywhere in China.(4)Susan is going to play with the snow in Beijing.(5)They are going to Beijing by plane.【答案】(1)0(2)0(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】大意:讲述主人公的寒假活动计划。
(1)根据 Hi, I am Susan. I am from the U. K.可知主人公来自英国,与题干信息from China来自中国不符合。
故选错误。
(2)根据Hi, I am Susan. I am from the U. K. But now I'm studying(学习) in China可知主人公Susan现在在中国学习。
与题干信息in the UK在英国不符合。
故选错误。
(3)根据There is white snow everywhere可知北京确实到处是雪。
与题干信息in China全中国不符合,故选错误。
(4)根据There is white snow everywhere. So I'm going to make a snowman.可知主人公想去北京玩雪对雪人。
与题干信息play with snow玩雪符合。
故选正确。
(5)根据We are going to fly there.我们打算坐飞机去那里可知,与题干信息by plane坐飞机符合。
故选正确。
【点评】考查阅读理解。
首先通读全文,理解大意。
其次阅读题干,根据题干信息来寻找相关句来进行正确的判断。
3.阅读理解阅读理解My name is Lucas. I’m ten years old. I live in a house. It’s near the gym, but it’s far from schoo l.I go to school by bus. I have a little pet cat. It’s yellow and white. I like my cat. I like to play with it. Ann is my friend. She is eleven years old. She lives near my home. She likes to play ping-pong. On Saturday or Sunday, we go to the gym with my pet cat.(1)How old is Ann ?A. She is 10 years old .B. She is 11 years old .C. She is 12 years old .(2)Where does Lucas live ?A. He lives in a house.B. He lives in a gym.C. He lives in a school. .(3)How does Lucas go to school ?A. By bike .B. By bus .C. By car .(4)What does Ann like ?A. She likes to play with a pet .B. She likes to play ping-pong .C. She likes to go to the gym .【答案】(1)B(2)A(3)B(4)B【解析】【分析】短文描述了卢卡斯住在一所房子里,它在健身房附近,乘公共汽车上学,他有一只宠物猫,安是他的朋友,她十一岁了。
她住在他家附近。
她喜欢打乒乓球。
在周末他们和宠物猫一起去健身房。
(1)根据所给的短文,Ann is my friend. She is eleven years old.安是我的朋友。
她十一岁了。
可知安十一岁了,故答案为B.(2)根据所给的短文,My name is Lucas. I’m ten years old. I live in a house.我叫卢卡斯。
我十岁了。
我住在一所房子里。
可知卢卡斯住在一所房子里,故答案为A.(3)根据所给的短文,I go to school by bus.我乘公共汽车上学。
可知卢卡斯乘公共汽车上学,故答案为B.(4)根据所给的短文,She likes to play ping-pong.她喜欢打乒乓球。
可知安喜欢打乒乓球,故答案为B.【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空。
4.阅读理解阅读理解,判断正误。
This is a photo of my family . I'm John . I'm ten . My sister is seven . We are in the same school .My grandparents are Americans . My father is 42 .He is a driver . My mother is 40 . She is a teacher . We are very happy .(1)John is seven .(2)John and his sister are in the same school .(3)My grandparents are Chinese .(4)My father a driver .(5)My mother is a teacher .【答案】(1)0(2)1(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】大意:介绍主人公约翰一家人的情况。
(1)根据I'm John . I'm ten . 可知约翰今天十岁。
与题干信息seven七岁不符。
故选错误。
(2)根据I'm John . I'm ten . My sister is seven . We are in the same school 可知主人公和姐妹确实在同一所学校。