当前位置:文档之家› 【英语】小学五年级下册英语阅读理解含答案解析

【英语】小学五年级下册英语阅读理解含答案解析

【英语】小学五年级下册英语阅读理解含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断正误I'm Jane. My birthday is on the seventh of May. Last week, I had a birthday party. Many friends went to my house. They gave me lots of presents. Tom gave a new bag to me. Mary gave me a pet dog. I liked them very much.(1)Jane's birthday is on the seventh of March.(2)Jane had a birthday party last week.(3)Many friends went to Jane's house.(4)Tom gave a new bag to Jane.(5)Mary gave a pet dog to Jane.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)1(5)1【解析】【分析】大意:短文讲述了简的生日是五月七日,在聚会中,许多朋友给了她很多礼物。

(1)句意:简的生日是在3月7日。

根据 I'm Jane. My birthday is on the seventh of May. 可知简的生日是五月七日,故答案为错误。

(2)句意:简上星期有一个生日聚会。

根据 Last week, I had a birthday party. 可知上周简举行了一个生日聚会,故答案为正确。

(3)句意:许多朋友去了简家。

根据 Many friends went to my house. 可知许多朋友去了简家,故答案为正确。

(4)句意:汤姆给了简一个新包。

根据 Tom gave a new bag to me. 可知汤姆给了简一个新包,故答案为正确。

(5)句意:玛丽把一只宠物狗给了简。

根据 Mary gave me a pet dog. 可知玛丽把一只宠物狗给了简,故答案为正确。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

2.阅读理解阅读判断。

Mr and Mrs Smith live in China. They are from England. Mr Smith was a teacher many years ago. He taught English. But now he doesn't work. Mrs Smith was a dancer. She danced very well. She is retired(退休了),too. She can make cakes. Yesterday she made a cake.(1)Mr and Mrs Smith live in England.(2)Mr Smith taught English many years ago.(3)Mrs Smith was a teacher,too.(4)Mrs Smith can make cakes.(5)Mr Smith still works now.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)1(5)0【解析】【分析】大意:介绍史密斯夫妇的国籍,职业和日常生活。

(1)根据 Mr and Mrs Smith live in China.可知,史密斯夫妇居住在中国,不是在英国。

与题干句意是史密斯居住在英国不符合。

故选错误。

(2)根据 Mr Smith was a teacher many years ago. He taught English.可知,史密斯先生许多年确实是名教英语的老师。

与题干句意许多年之前,史密斯先生确实教英语符合。

故选正确。

(3)根据Mrs Smith was a dancer.可知,史密斯女士是一名舞蹈家。

与题干句意史密斯女士也是一名老师不符合。

故选错误。

(4)根据She can make cakes.可知,史密斯女士会做蛋糕。

与题干句意她会做蛋糕符合。

故选正确。

(5)根据But now he doesn't work. 可知,史密斯现在不工作。

与题干句意史密斯现在仍然工作事实不符合。

故选错误。

【点评】考查阅读理解。

首先通读全文,理解大意。

其次阅读问题,根据题干信息寻找相关句子进而进行正确的判断。

3.阅读理解根据表格中所提供的信息,判断句子正误。

(2)Books are on Shelf A.(3)Fish is on Shelf C, but vegetables aren't on Shelf C.(4)Fruit and fish are on Shelf D, but meat is on Shelf E.(5)Milk and vegetables are on Shelf F.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】大意:描述A到F架子上摆放的食物和物品。

(1)句意是水果,鱼肉和蔬菜摆放在B架上。

根据表格B行√提示内容可知,只有鱼肉fish和水果fruit在B架上。

故选错误。

(2)句意是书本在A架上。

根据表格A行√内容可知,书本确实在A架上。

故选正确。

(3)句意是鱼肉在C架上,但是蔬菜没在C架上。

根据表格C行√内容可知,只有蔬菜在C架上。

鱼肉没在C架上。

故选错误。

(4)句意是水果和鱼肉在D架上,但是肉摆放在E架上。

根据表格D行和E行√可知,事实确实如此。

故选正确。

(5)句意是牛奶和蔬菜在F架上。

根据表格F行√可知,牛奶和蔬菜确实摆放在F架上。

故选正确。

【点评】考查阅读理解。

注意根据表格提示信息进行题意的判断。

4.阅读理解短文阅读。

We have four seasons. They are spring, summer, autumn and winter. In spring, there are many flowers and green trees. I can play on the grass with friends. In summer, it's hot. I can swim in the sea and eat ice-cream. I like summer. In autumn, Farmers are busy. We can eat moon cakes in autumn. But I like winter best. In winter, it's cold. Sometimes it snows. I often skate in winter. Sometimes I make a snowman.⑴~⑹Read and judge.读一读,判断对错。

⑺完成表格。

(1)We have five seasons.(2)We can see beautiful flowers and green trees in spring.(3)I am busy in autumn.(4)I like winter best.(5)It's cold and snowy in winter.(6)I often make a snowman in winter.(7)Complete the table.完成表格。

Seasons Weather Activities(活动)spring ________________It's hot.________autumn________________________I often skate in winter.Sometimes I make a snowman.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)1(5)1(6)0(7)I can play on the grass with friends.;summer;I can swim in the sea and eat ice-cream.;We can eat moon cakes in autumn.;winter;It' cold.【解析】【分析】文章大意:本文主要是作者描述四个季节的特点以及在四个季节里所做的事情。

(1)根据 We have four seasons. 知我们有四个季节,故答案为错误。

(2)根据 In spring, there are many flowers and green trees. 知春天有许多花和绿色的树,故答案为正确。

(3)根据In autumn, Farmers are busy. 知秋天农民很忙,故答案为错误。

(4)根据 But I like winter best.知我最喜欢冬天,故答案为正确。

(5)根据In winter, it's cold. Sometimes it snows. 知冬天很冷而且下雪,故答案为正确。

(6)根据 Sometimes I make a snowman.知有时候我堆雪人,故答案为错误。

(7)①根据I can play on the grass with friends.知春天跟朋友在草地上玩,故答案为I can play on the grass with friends.②根据In summer, it's hot.知夏天很热,故答案为In summer。

③根据I can swim in the sea and eat ice-cream. 知夏天可以游泳吃冰激凌,故答案为I can swim in the sea and eat ice-cream.④根据We can eat moon cakes in autumn.可以吃月饼,故答案为We can eat moon cakes in autumn.⑤根据I often skate in winter.知是冬天,故答案为winter。

⑥根据In winter, it's cold.知冬天很冷,故答案为It' cold.【点评】考查阅读理解,浏览文章大意,理解问题意思,根据问题细读文章,在原文寻找答案。

5.阅读理解读短文,判断下列句子是否正确。

Welcome to my room. It's small but nice. There is a clock on the wall. There is a bike near the wall. There is a bed near the window. There are two desks and chairs beside the bed. There is a water bottle in the room. There is a plant near the door. I like my room very much.(1)My room isn't big.(2)There is a bike near the window.(3)The desks and chairs are beside the bed.(4)There is a water bottle in the kitchen.(5)There is a plant in front of the door.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)0【解析】【分析】大意:短文讲述了我的房间的样子。

相关主题