当前位置:文档之家› 小学六年级英语阅读理解练习题大全含答案详细解析

小学六年级英语阅读理解练习题大全含答案详细解析

小学六年级英语阅读理解练习题大全含答案详细解析一、阅读理解1.阅读理解阅读理解I have a pretty pet. Her name is Polly Bird. When Polly was young, she lived in a birdhouse. Now she lives in a birdcage. When Polly was young, she couldn't sing. Now she sings all day long. When Polly was young, she couldn't eat birdseed. Now she can eat birdseed.When Polly was young, she couldn't fly. Now she flies out of the birdcage every morning. She flies back into the birdcage every evening. When Polly was young, she didn't like our pet rabbit Lulu. Now she plays with Lulu every day. When I am sad, Polly sings to me. She makes me happy. I love Polly very much.(1)What is the best title(标题)for this story?A. Peppa PigB. Polly BirdC. Lulu Rabbit(2)Where does Polly live now?A. In a birdhouse.B. In a birdcage.C. In a bird nest.(3)What does Polly do every morning?A. B. C.(4)Does Polly like Lulu now?A. Yes, she does.B. No, she doesn't.C. No, she didn't.(5)Why does the writer love Polly very much?A. Because Polly can fly.B. Because Polly can eat birdseed.C. Because Polly can make her happy.【答案】(1)B(2)B(3)C(4)A(5)C【考点】阅读理解【解析】【分析】文章大意:作者介绍她的宠物鸟的事情。

(1)根据I have a pretty pet. Her name is Polly Bird.可知“我”有一只很漂亮的宠物。

她的名字叫Polly Bird。

因此该故事最好的标题是Polly Bird。

故选B。

(2)根据Now she lives in a birdcage.可知现在她住在鸟笼里。

故选B。

(3)根据根据Now she flies out of the birdcage every morning.可知她每天早上从鸟笼里飞出来。

故选C。

(4)根据Now she plays with Lulu every day.可知现在她每天和露露玩。

因此她喜欢露露,该问句需要作肯定回答。

故选A。

(5)根据When I am sad, Polly sings to me. She makes me happy.可知当作者难过的时候,Polly给她唱歌。

她使得她很开心。

这就是作者非常喜欢她的原因。

故选C。

【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。

答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。

2.阅读理解阅读短文,判断句子正误。

My name is Eric. I am 11 years old. I am tall. I wear glasses. I like sports and I like dogs very much. Now I live in a tall building with my family. My new home is on the fifth floor. There is a big bed and a computer in my new room. But four years ago, it was different. I was not tall. I didn't wear glasses. I was quiet. I often stayed at home. I didn't like sports. At that time, I lived in a small house. There was no computer in my old room.(1)Eric is tall now.(2)Eric's new home is on the second floor.(3)Eric didn't wear glasses four years ago.(4)Eric liked sports four years ago.(5)There was a computer in Eric's old room.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)0【考点】阅读理解【解析】【分析】文章大意:埃里克的自我介绍。

(1)句意:埃里克现在很高。

根据I am tall.可知埃里克很高。

故答案为:正确。

(2)句意:埃里克的新家在二楼。

根据My new home is on the fifth floor.可知他的新家在五楼。

故答案为:错误。

(3)句意:四年前埃里克不戴眼镜。

根据But four years ago, it was different.I didn't wear glasses.可知四年前他不戴眼镜。

故答案为:正确。

(4)句意:四年前埃里克喜欢运动。

根据I didn't like sports.可知埃里克过去不喜欢运动。

故答案为:错误。

(5)句意:在埃里克的旧房间里有一台电脑。

根据There was no computer in my old room.可知在他的的旧房间里没有电脑。

故答案为:错误。

【点评】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。

答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。

3.阅读理解阅读短文,补全句子。

I had a great holiday. Every day I had fun with my friends. On Monday we went to a Western restaurant. We ate good food. On Tuesday we sang and danced in the park. On Wednesday we swam in the sea. On Thursday we climbed a mountain with Peter.(1)On Monday we went to ________and ate ________.(2)On Tuesday we ________ and ________ in the ________.(3)On Wednesday we________.(4)On Thursday we ________ with Peter.【答案】(1)a Western restaurant;ate good food(2)sang;danced;park(3)swam in the sea(4)climbed a mountain【考点】阅读理解【解析】【分析】这是介绍作者假期活动的短文。

(1)根据短文叙述On Monday we went to a Western restaurant.We ate good food.(周一我们去了一家西餐厅。

我们吃了美食。

)可知应填 a Western restaurant和ate good food。

故答案为:a Western restaurant,ate good food。

(2)根据短文叙述On Tuesday we sang and danced in the park.(周二我们在公园里唱歌跳舞。

)可知应填sang, danced和park。

故答案为:sang, danced,park。

(3)根据短文叙述On Wednesday we swam in the sea.(周三我们在大海里游泳。

)可知应填swam in the sea。

故答案为:swam in the sea。

(4)根据短文叙述On Thursday we climbed a mountain with Peter.(周四我们和Peter 一起爬山。

)可知应填climbed a mountain。

故答案为:climbed a mountain。

【点评】这是考查阅读理解的题目。

仔细阅读短文,然后根据短文的相关句子补全句子。

4.阅读理解根据表格内容补全句子。

:sunny :cloudy :heavy rain :light snowWeather Forecast for Next WeekSundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday(2)It will ________ next Monday.(3)It will ________ next Thursday.(4)There will be ________ next Wednesday.(5)It will be sunny next ________ and ________.【答案】(1)a light snow(2)be cloudy(3)rain(4)a heavy rain(5)Sunday;Saturday【考点】阅读理解【解析】【分析】这是一张描述下周天气的表格。

(1)根据表格下周五有小雪。

应填“a light snow”。

故答案为:a light snow。

、(2)根据表格下周一天气多云。

应填“be cloudy”。

故答案为:be cloudy。

(3)根据表格下周四天气有雨。

应填“rain”。

故答案为:rain。

(4)根据表格下周三天气有大雨。

应填“a heavy rain”。

故答案为:a heavy rain。

(5)根据表格下周日和周六天气晴朗。

应填“Sunday”和“Saturday”。

故答案为:Sunday,Saturday。

相关主题