当前位置:文档之家› 【精品】小学小升初英语阅读理解及答案【解析】

【精品】小学小升初英语阅读理解及答案【解析】

【精品】小学小升初英语阅读理解及答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读短文判断正误。

It is May Day next Saturday, and it is also my brother Tim's birthday. In the morning, we are going to have a party at home. His friends are going to give presents to him. We are going to play some interesting games. Tim likes riding a bike. Our parents are going to give him a new bike. After lunch, we are going to a zoo. There is an animal show. We all love animals. I think we are going to have a lot of fun on that day.(1)It is May Day next Sunday.(2)My birthday is on the 1st of May.(3)We are going to play games at the party.(4)The new bike is a birthday present from Tim's parents.(5)We are going to be very happy on Tim's birthday.【答案】(1)0(2)0(3)1(4)1(5)1【解析】【分析】(1)根据短文第一段第一句 It is May Day next Saturday得知下周六是劳动节。

故选错误。

(2)根据短文第一段第一行中It is May Day next Saturday, and it is also my brother Tim's birthday.得知劳动节是我兄弟的生日。

故选错误。

(3)根据短文第一段中We are going to play some interesting games. 得知主人公们将会在聚会上玩一些有趣的游戏。

故选正确。

(4)根据短文第一段中Tim likes riding a bike. Our parents are going to give him a new bike. 得知Tim的生日礼物是我们的父母亲送的。

故选正确。

(5)根据短文最后一句I think we are going to have a lot of fun on that day.得知主人公一家人将会在那天过得非常开心。

故选正确。

【点评】考查阅读理解的能力。

同学平时要多记单词和词组。

2.阅读理解根据短文内容判断正误。

Do you want to be healthy and thin? All of us will say: of course! But how to be healthy and thin? If you want to lose weight and keep healthy, the first way is to be on a diet. Eating too much is bad for your health and you will easily turn fat! The best way is to eat a little sugar, but more vegetables! The other way is to do more exercise! Sport is good for your health. You should keep running or walking for about twenty minutes every day. This is the most straightforward method. If you keep doing this for a long time, you will be more healthy.(词汇提示:1) lose weight 减肥 2) be on a diet 按规定进食;节食 3)a little 少量的4)method方法 5)the most straightforward method最直接的方法)(1)There are three methods to be healthy and thin in the text.(2)If you want to lose weight, you should eat much sugar.(3)Eating too much food is bad for your health.(4)Eating vegetables is good for our health.(5)The most straightforward method to keep healthy is to keep running or walking for about two hours every day.【答案】(1)0(2)0(3)1(4)1(5)0【解析】【分析】大意:介绍两种简单健康的减肥方法。

(1)根据the first way is...和The other way is...可知共有两种方法来减肥。

与题干信息three methods三种方法不符。

故选错误。

(2)根据If you want to lose weight and keep healthy, the first way is to be on a diet. 可知如果想要减肥,第一步就是要节食。

与题干信息多吃糖too much sugar不符。

故选错误。

(3)根据Eating too much is bad for your health可知吃太多对健康有害。

与题干信息符合。

故选正确。

(4)根据The best way is to eat a little sugar, but more vegetables! 可知吃蔬菜是更加健康的。

与题干信息符合。

故选正确。

(5)根据You should keep running or walking for about twenty minutes every day. This is the most straightforward method.最简单直接的方法是每天坚持跑步或者步行二十分钟。

与题干信息two hours两个小时不符。

故选错误。

【点评】考查阅读理解。

首先通读全文,理解大意。

其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行判断。

3.阅读理解阅读理解My name is Tom. I like shopping very much, but I never go shopping on weekends. There are too many people in shop. I don't like shopping with other people. It usually takes me much time to buy things because I never buy the first thing I see. I always look around other shops to find the same thing cheaper. I'm good at finding cheap things. I don't like buying food in small shops or street markets. I think food in the supermarket is fresh and cheap.(1)Does Tom like go shopping ?A. Yes, he does .B. No, he doesn't .C. I don't know.(2)How often does Tom go shopping on weekends ?A. Usually .B. Always .C. Never .(3)Why does shopping take Tom much time ?A. Because there are too many people in shop .B. Because he never buy the first thing he sees .C. Because he's good at finding cheap things .(4)Where does Tom buy food?A. In small shops .B. In street markets .C. In the supermarket.【答案】(1)A(2)C(3)B(4)C【解析】【分析】短文介绍了汤姆喜欢购物,但从不在周末购物,他不喜欢和别人一起购物,因为他从来没有买过看到的第一件东西,善于找到便宜的东西经常超市里买食物。

(1)根据所给的短文,My name is Tom. I like shopping very much, but I never go shopping on weekends.我叫汤姆。

我非常喜欢购物,但我从不在周末购物。

可知汤姆喜欢购物,故答案为A.(2)根据所给的短文, I like shopping very much, but I never go shopping on weekends.我非常喜欢购物,但我从不在周末购物。

可知汤姆从不在周末购物,故答案为C.(3)根据所给的短文,It usually takes me much time to buy things because I never buy the first thing I see.买东西通常要花很多时间,因为我从来没有买过我看到的第一件东西。

可知汤姆从来没有买过看到的第一件东西,故答案为B.(4)根据所给的短文,I think food in the supermarket is fresh and cheap.我认为超市里的食物新鲜又便宜。

可知汤姆在超市买东西,故答案为C.【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子。

4.阅读理解阅读理解Hi! I'm Lisa. I'm 12 years old,I'm 1.48 meters tall,there are five people in my family. They are my father,mother,my brother and my sister.my brother is 12 centimeters taller than me,my sister is 4 centimeters shorter than me. I went to Ren Ming park yesterday with my family. My shoes are size 37. I love my family.⑴⑵⑶⑷⑸判断,⑹⑺⑻⑼⑽选择合适的选项。

相关主题