当前位置:文档之家› 2020-2021高考英语阅读理解综合经典题含答案解析

2020-2021高考英语阅读理解综合经典题含答案解析

一、高中英语阅读理解1.阅读理解The term "smiling depression" —appearing happy to others while actually suffering depressive symptoms—has become increasingly popular. In fact, many people who experience a low mood and a loss of pleasure in activities manage to hide their condition in this way. And these people might be particularly easy to suicide.While smiling depression is not a technical term that psychologists use,it is certain to be depressed and manage to successfully mask the symptoms. The closest technical term for this condition is "atypical depression: It can be very hard to spot people suffering depression because they may seem like they don't have a reason to be sad —they have a job, an apartment and maybe even children or a partner. They smile when you greet them and can carry pleasant conversations. In short, they often put on a mask to the outside world while leading seemingly normal and active lives. Inside, however, they often feel hopeless and down, sometimes even having thoughts about ending it all.People with smiling depression put on a happy face to the outside world, but they can experience a lift in their mood as a result of positive occurrences in their lives. Other symptoms of this condition include overeating, feeling a sense of heaviness in the arms and legs and being easily hurt by criticism or rejection. They are also more likely to feel depressed in the evening and feel the need to sleep longer than usual. With other forms of depression, however, your mood might be worse in the morning and you might feel the need for less sleep than you are normally used to.So how can they break this circle? A starting point needs to be known that this condition actually exists and that it's serious. Only when we stop ignoring our problems because we think they're not serious enough can we start making an actual difference. Then we can find purpose by taking the attention away from ourselves and placing it onto something else. Feeling that our lives matter is finally what gives us purpose and meaning —and this can make a significant difference for our mental health and well-being.(1)What do we know about people suffering smiling depression?A. They are wearing masks all day.B. They are difficult to get along with.C. They lead an abnormal life actually.D. Most of them commit suicide.(2)What does the underlined word "atypical" in paragraph 2 mean?A. representativeB. commonC. hiddenD. formal(3)Compared with smiling depression, people suffering other depressions .A.may feel sleeplessB.feel more depressed in the eveningC.are tired of heaviness in the armsD.may eat more food(4)What can we do to overcome smiling depression?A.Never talk about smiling depression and ignore its existence.B.Admit the condition and pay attention to ourselves.C.Value the importance of our life and enjoy it.D.Find out the problem and place it onto somebody else.【答案】(1)C(2)C(3)A(4)C【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了“微笑抑郁”这个名字的来历,相关的症状,以及克服这种抑郁症的方法。

(1)考查细节理解。

根据第二段中的“In short, they often put on a mask to the outside world while leading seemingly normal and active lives. Inside, however, they often feel hopeless and down, sometimes even having thoughts about ending it all.”可知有这种症状的人总是表现出正常的一面,而事实上他们的内心很失落和绝望,有时甚至想要结束生命。

故选C。

(2)考查词义猜测。

根据第二段中的“It can be very hard to spot people suffering depression because they may seem like they don't have a reason to be sad — they have a job, an apartment and maybe even children or a partner.”可知这种症状很难被发现,因为患者表面上过着正常的生活,故推测划线部分的意思事“难以发现的/隐藏的”。

故选C。

(3)考查细节理解。

根据第三段中的“With other forms of depression, however, your mood might be worse in the morning and you might feel the need for less sleep than you are normally used to.”可知有其它抑郁症状的人会在早上感觉情绪低落,和平时相比睡觉更少。

故选A。

(4)考查细节理解。

根据最后一段中的“Feeling that our lives matter is finally what gives us purpose and meaning —and this can make a significant difference for our mental health and well-being.”可知感觉我们的生活的重要性,这最终给了我们目标和意义ーー这对我们的心理健康和幸福感会产生重大影响。

故选C。

【点评】本题考点涉及细节理解和词义猜测和两个题型的考查,是一篇文化类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行推理,归纳,从而选出正确答案。

2.阅读理解A photography exhibition by French artist San Bartolome entitled Moon Door Dreamers opened in the 798 Art Zone in Beijing on December 10, 2011, presenting a cross-cultural perspective (视角) on ordinary life in the capital city.Bartolome took these photos in August 2008, and produced a video named Two Worlds, One Dream. These works were displayed in Pingyao, an ancient city in Shanxi Province, under the title Beijing Midsummer Night Dream in September 2010.The moon doors serve as a keyhole through which one can catch a glimpse of a slice of Beijing life. He got his inspiration from one cycling trip to the southeastern suburb of Beijing, where he discovered a peculiar street along which a gray brick wall was built to cover the shabby bungalows. These cabins were mostly rented by migrant workers- peddlers, craftsmen, grocers and innkeepers.Born in 1950, Bartolome has worked as a photographer, stage director. Artistic manager, writer and diplomat. A noted Sinophile, Bartolome frequently visits China for photographic subjects. Inthe fall of 2003, he joined the French Embassy in Beijing as a cultural attache. His work experience in China from 2003 to 2015 further enhanced his awareness of and love for China.Bartolome not only loves Chinese culture but also the Chinese people. He thinks that Chinese people are kind, welcoming and diverse.Back from his bike ride to southeastern Beijing, he decided to shoot pictures about ordinary urban lifestyles. He observed dwellers carefully and made friends with them.After about 30 days and nights that he spent with these common migrants, he created a number of portraits. Meanwhile, he learned more about those rural migrants who earn their living in a city with which they are unfamiliar.He adopted an optimistic perspective to shoot the sights, and he borrowed the title of one of William Shakespeare s comedy works: A Midsummer Night's Dream.(1)What is the main purpose of the exhibition?A. To present Bartolome's photographic skills.B. To tell us Bartolome's work experience in Beijing.C. To show us Bartolome's optimistic view on ordinary life in Beijing.D. To build a cross-cultural communication bridge between China and France.(2)What inspires Bartolome to shoot pictures about ordinary urban styles?A. His bike ride to Southeastern suburb of Beijing.B. His work experience in the French Embassy in Beijing.C. His visit to the ancient city of Pingyao.D. Shakespeare's comedy work: A Midsummer Night's Dream.(3)What does the underlined word "Sinaphile" in paragraph 4 refer to?A. A successful artist.B. A cultural attache.C. A person of status.D. A fan of China.(4)What does the text mainly talk about?A. A French artist tells Chinese stories with his camera.B. A French artist frequently visits China for photography.C. Migrant workers live a simple but happy life in Beijing.D. Moon Doors serve as a window to display China to the world.【答案】(1)C(2)A(3)D(4)A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,法国艺术家圣巴托洛姆在北京798艺术区举办的名为"月亮之门梦想家"的摄影展,从跨文化角度呈现了普通城市的生活以及拍摄的原因。

相关主题