当前位置:文档之家› 高考英语阅读理解练习题及答案及解析

高考英语阅读理解练习题及答案及解析

高考英语阅读理解练习题及答案及解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解I was born on the 17th of November 1828, in the village of Nam Ping, which is about four miles southwest of the Portuguese Colony (殖民地) of Macao, and is located on Pedro Island lying west of Macao, from which it is separated by a channel of half a mile wide.As early as 1834, an English lady, Mrs. Gutzlaff, wife of a missionary to China, came to Macao. Supported by the Ladies' Association in London for the promotion of female education in India and the East, she immediately took up the work of starting a girls' school for Chinese girls, which was soon followed by the opening of a boys' school.Mrs. Gutzlaff's comprador(买办) happened to come from my village and was actually my father's friend and neighbor. It was through him that my parents heard about Mrs. Gutzlaff's school and it was doubtlessly through his influence and means that my father got me admitted into the school. It has always been a mystery to me why my parents should put me into a foreign school, instead of a traditional Confucian school, where my big brother was placed. Most certainly such a step would have been more suitable for Chinese public opinion, taste, and the wants of the country, than to allow me to attend an English school. Moreover, a Chinese belief is the only avenue in China that leads to political promotion, influence, power and wealth. I can only guess that as foreign communication with China was just beginning to grow, my parents hoped that it might be worthwhile to put one of their sons to learning English. In this way he might become an interpreter and have a more advantageous position to enter the business and diplomatic world. I am wondering if that influenced my parents to put me into Mrs. Gutzlaff's School. As to what other sequences it has eventually brought about in my later life, they were entirely left in the hands of God.(1)How was the author admitted to Mrs. Gutzlaff's school?A. Through his father's friend's help.B. Through his own efforts to exams.C. Through his father's request.D. Through Mrs. Gutzlaff's influence.(2)Why did the author's parents put him into an English school?A. An English school was more influential.B. Foreign trade with China was developing fast.C. It met with Chinese public opinion.D. He could become a successful interpreter.(3)What did the author think of his parents' decision to put him into an English school?A. It was skeptical.B. It was mysterious.C. It was thoughtful.D. It was wonderful.【答案】(1)A(2)D(3)B【解析】【分析】本文是一篇记叙文,小时候父亲送作者去英语学校而不是中文学校,并分析了具体原因。

(1)考查细节理解。

根据第三段中的“Mrs. Gutzlaff's comprador(买办) happened to come from my village and was actually my father's friend and neighbor. It was through him that my parents heard about Mrs. Gutzlaff's school”可知,作者是通过父亲朋友的帮助进入到Mrs.Gutzlaff学校的。

故选A。

(2)考查细节理解。

根据最后一段中的“In this way he might become an interpreter and have a more advantageous position to enter the business and diplomatic world.”可知父母认为我也许会成为一个很好的翻译,在做生意外交方面会有优势,所以他们才送我去英语学校。

故选D。

(3)考查推理判断。

根据第三段中的“It has a lways been a mystery to me why my parents should put me into a foreign school, instead of a traditional Confucian school, where my big brother was placed.”可知对于父母送我去英语学校而不是传统的中文学校,我感觉很困惑。

故选B。

【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确掌握细节信息,同时根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。

2.阅读理解A new study has shown how computers and robots powered by artificial intelligence can read human eye movements to "read" human personalities.The eyes, they say, are the windows to the soul. And if that is true, computers and robots powered by sophisticated(复杂的)artificial intelligence algorithms(算法)may soon have the ability to peer into your soul. That is the result of a new study on the connection between eye movements and personality, conducted by neuroscience researchers based at the University of South Australia and Published in the scientific Journal Frontiers in Neuroscience."Eye movements during an everyday task predict aspects of our personality," wrote the researchers, led by University of South Australia neuroscientist Tobias Loetscher, whose team follows 42 study subjects around the university campus recording their eye movements, then determines their personality traits(特点)with "well-established questionnaires" for determining personality type, according to a summary of the study published by the site Science Daily.The researchers fed the data into their Al algorithms and found that computers running the algorithms were able to record human eye movements and immediately determine a person's major personality traits, such as "neuroticism, extraversion(外向),agreeableness, conscientiousness, as well as perceptual(感知的)curiosity", the scientists wrote."The new findings could improve the way human beings interact with their computers and other high-tech devices, even robots, allowing for more natural and realistic social interactions with machines," Loetscher said."People are always looking for improved, personalized services. Today's robots and computers are not socially aware so they cannot adapt to non-verbal information," Loetscher said in a statement quoted by Indian Express. This research provides opportunities to develop robots and computers so that they can become more natural, and better at interpreting human social signals."The study revealed previously undiscovered relations between specific personality characteristics and specific eye movement tendencies, according to a summary in Britain's Daily Mail newspaper.(1)What do the underlined words "peer into" in Paragraph 2 probably mean?A.understandB.stare atC.search forD.concern about(2)How did the researchers conduct the research?A.It was carried out in a lab.B.42 subjects' eye movements were recorded.C.The students' daily movements were tracked.D.Its subjects' personalities were determined by computer.(3)According to Tobias Loetscher, what can we know?A.Robots and computers are socially conscious.B.People care less about improved, personalized services.C.Today's robots and computers can accustom to non-verbal information.D.The discovery will improve the interaction between human beings and machines.(4)What can be a suitable title for the text?A.Human Personality TraitsB.What Human Eye Movements AreC.Tell Personalities by Eye Movements.D.How Humans and Machines Interact【答案】(1)A(2)B(3)D(4)C【解析】【分析】本文是一篇说明文,一项新的研究表明,由人工智能驱动的计算机和机器人可以通过阅读人类的眼球运动来“解读”人类的性格。

相关主题