当前位置:文档之家› 高考英语阅读理解综合经典题及答案解析

高考英语阅读理解综合经典题及答案解析

一、高中英语阅读理解1.阅读理解It was the beginning of 2011. I had just finished filming the first season of Game of Thrones(《权利的游戏》). With almost no professional experience, I had been given the role of Daenerys Targaryen. The show was so successful that young girls would dress themselves up as Daenerys for Halloween.And yet, terrified of the attention, terrified of trying to make good on the faith that the creators had put in me, I worked much harder.On the morning of February 11, 2011, I was getting dressed in a gym when I started to feel a bad headache. I was so exhausted that I could barely put on my sneakers. I tried to ignore the pain, but I couldn't. I reached the toilet and sank to my knees. A woman came to help me. Then everything became unclear. I only remember the sound of an ambulance.That operation lasted three hours. When I woke, the pain was unbearable. After four days, they moved me out of the I.C.U. (重症监护室). But one day when a nurse asked me, as part of a series of cognitive (认知的) exercises, " What's your name?", I couldn't remember my name and I felt terrified: I am an actor; I need to remember my lines. Now, I couldn't recall my name.The phenomenon is called aphasia. Then I was sent back to the I.C.U. and, after about a week, I was able to speak and know my name. And I was also aware that there were people in the beds around me who didn't make it out of the I.C.U. I was continually reminded of just how fortunate I was.I rarely gave a thought to my health. Nearly all I thought about was acting. I thought of myself as healthy. Once in a while, I would get dizzy. When I was fourteen, I had a migraine (偏头痛) that kept me in bed for a couple of days. But it all seemed manageable — part of the stress of being an actor. Now I think I might have been experiencing warning signs of what was to come.Anyway, there is something pleasant about coming to the end of Thrones. And I'm so happy to be here to see the beginning of whatever comes next.(1)The author felt terrified after acting in the first season of Game of Thrones because _____.①she felt nervous about the public attention.②she had been criticized for her lack of experience.③she was experiencing some warning signs of a serious illness.④she wasn't sure if she had perform ed well in Season 1.A. ①④B. ②③C. ①②D. ③④(2)When did the author lose consciousness?A. After she took an operation.B. After a woman came to her rescue in a gym.C. When trying to ignore a headache while working out.D. When knowing many patients wouldn't survive the illness.(3)A patient who is suffering from aphasia ______.A. cannot move his or her bodyB. will fall into serious depressionC. must undergo brain surgery at onceD. is not able to remember things from the past (4)What can you infer from the end of the passage?A. The author feels very lucky to be an actress.B. The author is quite confident about her role.C. The author can't go on acting due to the illness.D. The author will pay more attention to her health.【答案】(1)A(2)B(3)D(4)D【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述了自己在作为一名演员对待工作非常认真努力却忽视了自己的身体健康,直到有一天她晕倒并进了重症病房接受治疗,她才意识到要重视身体健康。

(1)考查细节理解。

根据第一段中的“With almost no professional experience, I had been given the role of Daenerys Targaryen. ”由于几乎没有任何专业经验,我得到了丹妮莉丝·坦格利安这个角色。

可知作者觉得她认为自己没经验害怕不能很好完成;“And yet, terrified of the attention, terrified of trying to make good on the faith that the creators had put in me, I worked much harder.” 然而,由于害怕受到关注,害怕兑现创作者对我的信任,我更加努力地工作。

可知作者害怕公众的关注。

故选A。

(2)考查细节理解。

根据第三段中的“A woman came to help me. Then everything became unclear.”可知,一个女人来帮助我。

然后一切都变得模糊不清。

作者是一个女人在健身房里救了她之后失去意识的。

故选B。

(3)考查推理判断。

根据第四段中的“B ut one day when a nurse asked me, as part of a series of cognitive (认知的) exercises, ‘ What's your name?’, I couldn't remember my name and I felt terrified: I am an actor; I need to remember my lines. Now, I couldn't recall my name.”这个过程的描述可知,患有失语症者会记不得事情,哪怕是自己的姓名。

故一个患有失语症的病人会不记得过去的事情。

故选D。

(4)考查推理判断。

根据最后一段中的“Anyway, there is something pleasant about coming to the end of Thrones. And I'm so happy to be here to see the beginning of whatever comes next.”可知,不管怎样,能演完《权力的游戏》是一件令人愉快的事情。

我很高兴还在这里,见证未来的开始。

所以通过这次生病,作者意识到自己的健康出了问题,但作者很感激自己身体还是很健康,判断出作者将来会更加注意她的健康。

更好地演戏。

故选D。

【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。

2.阅读理解The negative (负面的) health effects of sleep shortages during the week can't be changed by marathon weekend sleep sessions, according to a new study.Researchers have long known that routine sleep deprivation (缺乏) can cause weight gain andincrease other health risks, including diabetes. But there are still some people who hope that shutting off the alarm on Saturday and Sunday will repay the weekly sleep debt and remove any ill effects.The research, published in Current Biology, ruins those hopes. Despite complete freedom to sleep in and nap during a weekend recovery period, participants in a sleep laboratory who were limited to five hours of sleep on weekdays gained nearly three pounds over two weeks and experienced metabolic disruption (代谢紊乱) that would increase their risk for diabetes over the long term. While weekend recovery sleep had some benefits after a single week of inadequate sleep, those gains were wiped out when people returned right to their same sleep schedule the next Monday."If there are benefits of catch-up sleep, they're gone when you go back to your routine. It's very short-lived," said Kenneth Wright, who led the research. "These health effects are long-term. It's kind of like smoking once was — people would smoke and wouldn't see an immediate effect on their health, but people will say now that smoking is not a healthy lifestyle choice. I think sleep is in the early stage of where smoking used to be."Wright said that the study suggests people should prioritize sleep — cutting out the optional "sleep stealers" such as watching television shows or spending time on electronic equipment. Even when people don't have a choice about losing sleep due to child-care responsibilities or job schedules, they should think about prioritizing sleep in the same way they would think about a healthy diet or exercise.(1)What had the researchers already known before doing the new research?A. The actual benefits of weekend recovery sleep.B. Harm to health caused by the lack of routine sleep.C. People's habit of shutting off the alarm during holidays.D. The relationship between body weight and sleep amount.(2)Kenneth Wright mentioned smoking to _________.A. call on smokers to completely abandon smokingB. advise people to go to sleep when they want to smokeC. show people have known the harm brought by smokingD. show people will someday notice the bad effects of sleep deprivation(3)What does the underlined word "prioritize" probably mean?A.Have a low opinion of something.B.Increase the amount of something.C.Cut down something that isn't necessary any more.D.Treat something as being more important than others.(4)What can be the best title for the text?A.Weekend Catch-up Sleep Is a LieB.Bad Sleep Habits Are Harmful to HealthC.A New Study Has an Unexpected DiscoveryD.Advantages and Disadvantages of Catch-up Sleep【答案】(1)B(2)D(3)D(4)A【解析】【分析】本文是一篇说明文,作者通过一项研究与对比举例的方法让大家明白周末马拉松式的“补觉”并不能扭转工作日睡眠不足对健康的负面影响。

相关主题