初中英语阅读理解技巧和方法完整版及练习题及解析一、阅读理解1.阅读理解Scrapbooking is a hobby. It was popular for more than 500 years. People called it a friendship book. They kept pictures, letters, poems and other things they wanted to remember.Today people collect many things in scrapbooks. Some people have funny collections, like the world's most awkward ideas or pictures of the world's most ugly dogs. Other people may collect stories about the bad weather.It is easy to get started. First, you should decide what you want to collect. Start with just one idea. Next, you will need a book with background paper, scissors and glue. You need the scissors to cut out the pictures or stories. You need the glue to stick them to the background paper.You can be busy and collect many things or lazy and collect few things. It'll be lots of fun to make your scrapbook and you can share it with your friends.(1)How long was scrapbooking popular?A. less than 500 yearsB. 500 yearsC. over 500 yearsD. more than 550 years (2)What is the Chinese meaning of the underlined word "awkward"?A. 聪明的B. 愚蠢的C. 美妙的D. 残疾的(3)How many items (物品) are mentioned to make a scrapbook?A. One.B. Two.C. Three.D. Four.(4)To make a scrapbook, what do you need first?A. Glue.B. Scissors.C. A book.D. An idea.(5)What's the best title of the passage?A. ScrapbookingB. The History of ScrapbookingC. What Is a Scrapbook?D. How to make a Scrapbook【答案】(1)C(2)B(3)C(4)D(5)A【解析】【分析】本文介绍了剪粘书的通途,可以保存照片、信件、诗歌和其他他们想记住的东西。
(1)细节题。
根 It was popular for more than 500 years可知它流行了500多年,故选C。
(2)词义猜测题。
根据pictures of the world's most ugly dogs. Other people may collect stories about the bad weather 世界上最丑陋的狗的照片。
其他人可能会收集坏天气的故事可知awkward指愚蠢的,故选B。
(3)细节题。
根据you will need a book with background paper, scissors and glue 你需要一本背景纸、剪刀和胶水的书可知3种物品被提到制作剪贴簿,故选C。
(4)细节题。
根据 First, you should decide what you want to collect. 可知要制作剪贴簿,你首先需要,故选D。
(5)主旨题。
根据本文介绍了剪粘书的通途,可知 Scrapbooking适合做标题,故选A。
【点评】考查阅读理解。
本文涉及细节题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
2.根据短文内容理解选择正确答案。
BEveryone worries. But how do you deal with your worries? Whether your worries are big or small, you can take these three steps to deal with your worries:Try to find out what you're worried about.Sometimes, you will know what you're worried about. Other times, you might not. Try to find it out first. If you can't, you can ask for help.Think of ways to make it betterThere is always something you can do to help you feel less worried. Sitting there worrying is no fun and it won’t solve your probl em.Grades at school are often a top worry for kids. If you're worried about grades, ask yourself these questions:☆Why are grades important? What do grades mean to me?☆How do I get ready for class? Do I go over (复习) my notes even when there isn't a test?☆Do I have a good place to do my homework?☆Have I tried different ways of studying?Ask for helpWhen you're worried, it can help to find someone to talk to. You can ask your parents, friends, or teachers for help.(1)How many steps of dealing with your worries are mentioned (提及) in the passage?A. TwoB. ThreeC. FourD. Seven(2)When you don't know what you're worried about, _______.A. you should try to find it outB. you can't ask for helpC. you don't need to think of waysD. you can sit there worrying(3)If you're worried about grades, you can ask yo urself these questions except “_______”.A. Why are grades important?B. What do grades mean to me?C. How do I get ready for class?D. Why don't my friends like me?【答案】(1)B(2)A(3)D【解析】【分析】这篇短文主要讲述了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问题,二是想办法让情况变得更好,三是请求帮助。
⑴细节理解题。
根据Whether your worries are big or small, you can take these three steps to deal with your worries:描述,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。
故选B。
⑵细节理解题。
根据Try to find it out first; if you can't, you can’t ask for help.描述,可知当你不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。
故选A。
⑶细节理解题。
根据文中列出的几个问题★,可知不包括选项D。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。
3.根据短文理解选择正确答案。
DIn Paris, one freezing winter evening, I was having dinner with my friend, Mr. Dupin, the famous detective. We had just finished our meal, when there was a loud knocking at the door. Dupin opened it. There stood Mr. Germain, the chief警长)of the Paris Police.We welcomed him warmly, for he was an old acquaintance(熟人)whom we hadn't seen for a great time."I need your assistance," said Germain. "I met a case(案件)that has been giving me a great deal of trouble. It is very simple but very strange."“Also, please keep this secret. If anyone found out that I told you this. I would certainly lose my job.”“Well, then,” said the Chief,” I have learned that a very important letter has been stolen from the king. We are sure who stole it and that the letter is in his house.""But who would dare do such a thing" I cried."The thief," said Germain softly, "He's a man who darers do many dangerous things. He is one of the most powerful and important ministers in the government. He is Minister Danton.”"A lot of times, while Minister Danton was out, a lot of well-trained police officers carefully searched the entire house, room by room. In fact, we examined everything in the house but found nothing."…A month later, Dupin asked Germain and me to his house. There he took out a letter and handed it to the Chief. We were both very surprised.Dupin explained, "I know Minister Danton very well. He could not hide the letter in any of the usual hiding places. I realized that he might have left the letter out in the open, right under everyone's nose, where no one would search for it.""Then I visited him with my dark glasses on to help me observe(观察)better. While we were chatting, a dirty, torn letter in the letter holder suddenly caught my eyes-unusual for the Minister, who is careful and neat.""I was sure it was the letter.""Then I purposely left my gloves behind so I could come back again.""The next morning, I hired a man to fire a gun on the street, while the Minister went to see what happened, I stole the letter by replacing it with a similar one, On it Dupin wrote these words:Your plan was good, but mine was betterAs you can see, I took the letter.----Based on a story by Edgar Allan Poe(1)The underlined word "assistance" in the third paragraph probably meanshere.A. hobbyB. helpC. habitD. holiday(2)Who is the best at solving difficult cases according to the passage?A. The writer.B. Mr. Germain.C. Mr. Dupin.D. Minister Danton.(3)Dupin did all the following things to help get the letter back EXCEPT .A. wearing his dark glasses when visiting Danton's houseB. leaving his gloves purposely behind in Danton's houseC. hiring a man to fire a gun on the street the next morningD. writing some words on the letter he put into the letter holder(4)From the passage we can infer that .A. Dupin and Danton are also acquaintancesB. Dupin and the writer are both detectivesC. Danton and the writer are new friendsD. Germain and Danton are dangerous enemies【答案】(1)B(2)C(3)D(4)A【解析】【分析】本文讲述法国巴黎的著名侦探杜宾先生的故事。