当前位置:文档之家› 中考英语 英语阅读理解(附答案)

中考英语 英语阅读理解(附答案)

中考英语英语阅读理解(附答案)一、英语阅读理解专项练习试卷1.阅读理解Earlier this year, China achieved a new milestone (里程碑) in space research. On January 3, 2019, Chang'e-4 became the first lunar probe (月球探测器) in history to successfully land on the far side of the moon.The Earth's gravity (重力) slows the moon's rotation (自转), matching it to the speed of its orbit (公转). Therefore, the far side of the moon is almost "dark" and has never been seen. It's this sense of the unknown that makes the far side of the moon such an interesting place for scientific and space research. Being blown by solar (太阳的) winds, the far side may have the special minerals (矿物质). For this reason, Chang'e-4 will study the effect of solar winds on the lunar surface and any mineral found by the spacecraft. Chang'e-4 is also carrying flower seeds, potatoes and silkworm eggs to see whether life is possible on the moon. If it is, then the moon will become a possible choice for space travel in the future.However, research of the "dark" side isn't easy. As the far side is blocked(阻断) off from us, radio noise coming off Earth is also blocked. This is why China's relay satellite (中继卫星) Queqiao was sent up in May, 2018. Thanks to Queqiao, the communication problem between Earth and Chang'e-4 has been well solved.Power supply (电源供应) is also a challenge to the task. Chang'e-4 gets energy from the sun through its solar panels. As we know, a lunar day has the length (长度) of 28 Earth days. After Chang'e-4 was sent up on December 8, 2018, it took the probe over 20 days to orbit the moon to be in a position to be able to land in moon daylight and use its solar panels.Luckily, everything goes well, Chang'e-4 has worked on the "dark" side for over 5 months. It has sent back many photos of the far side of the moon and has been used to carry out some scientific experiments.The New York Times used the word "groundbreaking" to praise the task and wrote that "it will offer help to the history and development of the moon".(1)When was Chang'e-4 sent up?A. In May, 2018.B. On December 8, 2018.C. On January 3, 2019.D. The passage doesn't tell us.(2)The main tasks of Chang'e-4 don't include _______________________.A. studying if life is possible on the moonB. studying the effect of solar winds on the lunar surfaceC. solving the communication problem between Earth and other probesD. researching any mineral found by the spacecraft(3)The meaning of the underlined word "groundbreaking" in the last paragraph is the closest to "________________".A. harmfulB. unpredictableC. riskyD. pioneering(4)According to the passage, which of the following statements is NOT true?A. Chang'e-4 has sent back many photos of the far side of the moon.B. A lunar day has the length of 28 Earth days.C. China's relay satellite Queqiao was sent up in order to offer power supply to probes.D. Chang'e-4 is the first lunar probe in history that has successfully landed on the "dark" side of the moon.【答案】(1)B(2)C(3)D(4)C【解析】【分析】文章大意:文章介绍了中国的嫦娥四号月球探测器,为我们讲述了嫦娥四号升空时间,什么时候在月球背面着陆,如何跟地球进行通讯联系等等。

(1)细节理解题,根据After Chang'e-4 was sent up on December 8,可知,嫦娥四号是在2018年12月8号发射升空的,故答案是B。

(2)细节理解题,根据For this reason, Chang'e-4 will study the effect of solar winds on the lunar surface and any mineral found by the spacecraft. Chang'e-4 is also carrying flower seeds, potatoes and silkworm eggs to see whether life is possible on the moon.可知,嫦娥四号的人物包括研究月球表面的太阳风的影响,寻找矿物质,携带花种、土豆和蚕卵看,他们是否恩能够在月球成活,不包括解决地球与月球的通讯问题,故答案是C。

(3)细节理解题,groundbreaking的一是是开创性的,A.有伤害的;B.难以预料的;C.冒险的,D先锋,故答案是D。

(4)正误判断题,根据Thanks to Queqiao, the communication problem betweenEarth and Chang'e-4 has been well solved.可知鹊桥中继卫星的发射是微利解决通讯问题,故答案是C。

【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题和正误判断题,细节理解题一般可知直接在文中找到答案,正误判断题也是细节理解题的一种,也是基于短文内容进行判断的。

2.根据短文内容选择最佳答案。

Even in early time, people could realize the importance of dreams and knew that dreams gave meaning to life. Every great achievement has been the result of years of dreaming. If a person has a dream and holds fat to it, he or she will find a way to bring it into reality(现实).Children do not have much experience or knowledge. However, they are natural dreamers. We should not laugh at them for being naive. Many great men were dreamers when they were children. One such dreamer was Thomas Edison He used to be ostracized(排斥)when he was in primary school, but his achievements were greater than everyone else's in his time.Teenagers and young people should also be encouraged to dream. The world is full of successful teenagers and young people. They dreamt big and their dreams changed their lives and even the world. Steve Jobs and Bill Gates are the good examples. They have developed technology and brought great progress to human besides making money for themselves Older people should believe that it is never too late to dream and that human mind is never too old to make dreams tum into reality. Colonel Saunders realized his dreams at the age of 67 and set up the biggest fried chicken company (KFC) in the world. To dream is a wonderful ability which can lead to wonderful results. Olympic records were broken by players who were brave enough to dream. No one is too young or too old to dream and to make dreams come true.(1)People who ___________ could probably realize their dreams,A. find a way to dreamB. dream and hold fast to themC. get the meaning of lifeD. have very good school results(2)Young people should be encouraged to dream because __________.A. their dreams are naturalB. they are greater than everyone elseC. they have much knowledgeD. their dreams might change the world(3)What does the example of Colonel Saunders show us?A. Setting up a big company is a wonderful ability.B. Developing technology can bring great progress.C. Even older people can make their dreams come true.D. People should be brave enough to dream when they are young.(4)The underlined word "naive" in the passage means" __________ in Chinese.A. 逆反的B. 幼稚的C. 调皮的D. 冲动的(5)The best title for the passage is __________.A. From Dream to RealityB. Good Examples of DreamsC. Achievements in HistoryD. A list of Successful Dreamers【答案】(1)B(2)D(3)C(4)B(5)A【解析】【分析】主要讲了如果一个人有一个梦想,并坚持下去,他或她会找到一种方法来实现它。

相关主题