当前位置:文档之家› 冀教版六年级上册英语阅读理解及答案

冀教版六年级上册英语阅读理解及答案

冀教版六年级上册英语阅读理解及答案一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,选择正确答案。

A rich (富有的) man and a poor (穷的) musician (音乐家) lived in the same house. The rich man lived upstairs (楼上)and the poor musician lived downstairs (楼下). The musician liked to sing. But the rich man didn't like to sing, and he liked to sleep.One day, the rich man said to him, I'll give you a bag of money every day if (假如) you stop singing.“Fine,” said the musician. So he stopped singing and became a rich man, too. But he wasn't happy, because he wanted to sing again.At last (最后), the poor musician said to the rich man, “Here's your money.Get it back. I don't want your money, and I want to sing every day.” He started to sing again and he was happy again.(1)The rich man and the poor musician lived _____.A. in different houseB. on different floorsC. in the same room(2)The rich man liked __________.A. listening to the musician's songsB. moneyC. to sleep(3)The rich man gave money to the musician because he wanted him to __________. A. stop singing B. sing for him C. be his good friend(4)Did the musician want to sing again after he had a lot of money?A. Yes, he did.B. No, he didn't.C. No, he was happy.(5)Money _______ make (使) the musician happy.A. canB. can'tC. isn't【答案】(1)B(2)C(3)A(4)A(5)B【解析】【分析】大意:一个富人和一个穷音乐家住在同一个屋子里,富人住楼上,穷人住楼下。

音乐家爱唱歌,而富人爱睡觉,不爱唱歌。

一天,富人给了音乐家一袋钱,要求他不能再唱歌。

音乐家虽然富裕了,但是他一点也不开心。

最终把钱还给了富人并继续唱歌。

(1)句意:富人和穷音乐家居住在......。

根据原文The rich man lived upstairs and the poor musician lived downstairs.可知,他们住在不同的楼层。

故答案选:B.(2)句意:富人喜欢......。

根据原文But the rich man didn't like to sing, and he liked to sleep.可知,富人喜欢睡觉。

故答案选:C.(3)句意:富人给音乐家钱是因为他想......。

根据原文I'll give you a bag of money every day if you stop singing.可知,他想音乐家停止唱歌。

故答案选:A.(4)句意:音乐家拿到钱之后还想唱歌吗?根据原文But he wasn't happy, because hewanted to sing again.可知,他并不高兴,因为他想唱歌。

故答案选:A.(5)句意:钱不能使音乐家快乐。

根据原文But he wasn't happy, because he wanted to sing again.可知,他并不快乐。

故答案为:B.【点评】考查阅读理解。

注意通读全文,了解大意,寻找关键单词。

判断正确选项。

2.阅读理解It was Saturday yesterday. It was sunny. I got up at 7:30. After breakfast, I went to the beach with Ann. There were many people on the beach. We ran, jumped and played volleyball on the sands. We swam in the sea. Some men fished on a boat. We had a good time. We were tired, but happy.(1)Yesterday was Saturday.(2)The weather was sunny.(3)I got up at 7:00.(4)I went to beach with Lucy.(5)We had a good time.【答案】(1)1(2)1(3)0(4)0(5)1【解析】【分析】文章大意:介绍昨天主人公的干的事情。

(1)句意:昨天是星期六。

根据 It was Saturday yesterday.可知昨天是星期六,故答案为:正确。

(2)句意:天气晴朗。

根据It was sunny.可知天气晴朗,故答案为:正确。

(3)句意:我7点起床。

根据I got up at 7:30.可知“我”7点半起床,故答案为:错误。

(4)句意:我和露西去海滩。

根据I went to the beach with Ann. 可知主人公和安去的海滩,故答案为:错误。

(5)句意:我们玩得很开心。

根据We had a good time. 可知玩得很开心,故答案为:正确。

【点评】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。

答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。

3.阅读理解阅读短文,填空。

Look! This is a picture. It is about Jenny's birthday. Her birthday is on May 25. On that day last year, she invited her friends to her house. Li Ming, Tom and I went to her house. We had a very good time. Before eating the birthday cake, we sang the birthday song for Jenny. She was very happy. And we were happy, too. After lunch, we went out to play in the park. We had fun all day.(1)It is a picture of ________ birthday.(2)Jenny's birthday is on ________.(3)We sang the birthday song________ eating the birthday cake.(4)Jenny was very ________.(5)After lunch, we played________.【答案】(1)Jenny's(2)May 25(3)before(4)happy(5)in the park【解析】【分析】该短文主要介绍Jenny生日的时候的一些事情。

(1)细节阅读,根据This is a picture. It is about Jenny's birthday. 得知是Jenny的生日的照片,故答案为Jenny's。

(2)细节阅读,根据Her birthday is on May 25. 得知是5月25日。

故答案为May 25。

(3)细节阅读,根据Before eating the birthday cake, we sang the birthday song for Jenny. 得知吃蛋糕之前唱歌,故答案为before。

(4)细节阅读,根据She was very happy.得知她很开心,故答案为happy。

(5)细节阅读,根据After lunch, we went out to play in the park. 得知饭后去公园玩,故答案为in the park。

【点评】此题目要求快速阅读文章,把握内容、了解大意,然后细致阅读,抓住主要内容和细节,标出关键词,完成题目。

4.阅读理解阅读短文,根据短文内容填空。

Little Justin was born in the river. It is spring . He is small and black . He looks around. He can not find his mum .Justin :Mum , where are you ?Soon he has a round head and a long tail . He meets a fish in the river . She also has a round head and a long tail .Justin :Mum ?Fish :No . I'm not your mum . Your mum has four legs . She's green and she has no tail.Later, Little Justin has four legs . He is green . He meets a turtle .Justin :Are you my mum ?Turtle :No, I'm not your mum . Your mum has a big mouth . She can catch flies .(1)Little Justin ________ ________find his mum .(2)Little Justin ________born in the river .(3)Little Justin's mum ________four legs .She ________no tail .(4)Little Justin's mum ________a big mouth .(5)Little Justin's mum ________catch flies .【答案】(1)can;not(2)was(3)has;has(4)has(5)can【解析】【分析】文章大意:本文讲述小蝌蚪找妈妈的事情。

相关主题