一、高中英语阅读理解1.阅读理解Most adults find it hard to recall events from their first few years of life and now scientists have found exactly when these childhood memories fade(消失).A new study has found that most three-year-olds can recall a lot of what happened to them over a year earlier, and these memories persist while they are five and six, but by the time they are over seven, these memories decline(衰退) rapidly.Most children by the age of eight or nine can only recall 35% of their experiences from under the age of three, according to the new findings.The scientists behind the research say this is because at around this age the way we form memories begins to change. They say that before the age of seven children do not have a sense of time and place in their memories. In older children, however, the early events they can recall tend to be more adult-like in the way they are formed. Children also have a far faster rate of forgetting than adults. The findings also help to explain why children can often have clear memories of events but then forget them just a couple of years later.The youngsters first visited the laboratory at the age of three and discussed six unique events from their past, such as family outings, trips to the zoo, and the first day of school. The children then returned for a second session between the ages of five and nine to discuss the same events. The researchers found that between the ages of five and seven, the amount of memories the children could recall remained between 63 -72 percent. However, the amount of information eight-to nine-year-old children could recall dropped to 35 and 36 percent.(1)What does the new study tell us?A.Childhood memories decline with years.B.Three-year-old kids are the cleverest.C.Childhood memories can fade easily.D.Some adults cannot recall past events.(2)What does the underlined word "persist" in Paragraph 2 mean?A.Change.B.Remain.C.Appear.D.Return.(3)What can we learn from Paragraph 4?A.Adults cannot have clear memories of past events.B.Children can think like adults when they get older.C.Children under 7 years old have different ways of forming memories.D.Children often forget things because they have no idea of time or place.(4)In the second session, nine-year-old children _________.A.refused to discuss the same eventsB.remembered all their family outingsC.could recall 72 percent of their past eventsD.only remembered a small part of their past events【答案】(1)A(2)B(3)D(4)D【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了记忆消失的一些知识。
大多数三岁的孩子都能回忆起一年前发生在他们身上的许多事情,这些记忆在五岁和六岁时依然存在,但到七岁以上时,这些记忆会迅速衰退。
在七岁之前,孩子们在记忆中没有时间感和位置感。
在5到7岁之间,孩子们能回忆起的记忆量保持在63%到72%之间。
然而,8至9岁儿童能够回忆起的信息量下降到35%和36%。
(1)考查细节理解。
根据第二段“A new study has found that most three-year-olds can recall a lot of what happened to them over a year earlier, and these memories persist while they are five and six, but by the time they are over seven, these memories decline(衰退) rapidly.”一项新的研究发现,大多数三岁的孩子都能回忆起一年前发生在他们身上的许多事情,这些记忆在他们五岁和六岁时仍然存在,但当他们超过七岁时,这些记忆迅速衰退。
可知新研究告诉了我们童年时的记忆随年龄而衰退。
故选A。
(2)考查词义猜测。
根据第二段中的“but by the time they are over seven, these memories decline(衰退) rapidly.”到七岁以上时,这些记忆会迅速衰退,可知这些记忆在五岁和六岁时依然存在,故划线单词persist的意思是:存在,保留。
故选B。
(3)考查推理判断。
根据第四段中的“They say that before the age of seven children do not have a sense of time and place in their memories.”他们说在七岁之前,孩子们在记忆中没有时间感和位置感。
可知孩子们经常忘记事情,因为他们没有时间感位置感,故选D。
(4)考查推理判断。
根据最后一段中的“ However, the amount of information eight-to nine-year-old children could recall dropped to 35 and 36 percent.”然而,8至9岁儿童能够回忆起的信息量下降到35%和36%。
可知在第二阶段,九岁的孩子只记得他们过去的一小部分事情。
故选D。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇科研类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,同时根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。
2.阅读理解If you love eating and drinking for free and are looking to make some pocket money, there's a job in China with your name on it. A new type of online service allows people to hire others to eat or drink their favorite treats, either to cure their boredom or satisfy their appetite without the calories that usually come with it.Chinese media recently reported on an increasingly popular service on online platform Taobao that's as startling as it is appealing. People can now go online and hire others to consume certain foods and drinks, and ask them to provide video evidence of them eating or drinking the said treats.Fees usually range from two to nine yuan ($0.30 - $1.35) plus the cost of the food. It's notexactly a get-rich-quick job, but there are quite a rot of people willing to do it for the free treats alone."Bubble tea drinking" is a particularly popular service, as the chewy tapioca(木薯粉)balls and popping drink is all the rage in Asia these days, but there are also ads from people willing to eat fried chicken or hot pot for anyone willing to pay for them.Advertised as being "fat-free" and "free of queues" those who pay for the service will receive the full experience, which includes a 360-degree video of the drink, photos, and a detailed description. Prices of the service are based on the drink's sweetness level, its price, and popularity. Some clients even require a short written review to be sure that the person they hired actually does what they are supposed to.Sellers explained that most customers buy their "Bubble tea drinking" service maybe because they're trying to shake off desires while they're on a diet. Drinking bubble tea by proxy may help customers avoid high blood pressure, high blood sugar, and other health problems that the sugar-laden drink may cause.So why would anyone pay a total stranger to enjoy a treat rather than consume it themselves? Well, apparently, the online service is so cheap that some people simply do it out of boredom, while others get satisfaction from watching others indulge in their favorite treats.This indulging-by-proxy service(代享受服务)has received a lot of attention on social media in China, with some people describing it as the job of their dreams.(1)What kind of people may buy the new type of online service?A. Those who are boring.B. Those who are trying to lose weight.C. Those who love eating and drinking for free.D. Those who are looking to make some pocket money.(2)Which is the reason for many people being willing to be hired for the new job?A. That they can make a fortune.B. That the foods and drinks are cheap.C. That they can consume the treats for free.D. That they can realize their dreams.(3)Why does the author mention "bubble tea drinking" in Paragraph 4?A. To prove that the new type of service online is popular.B. To list an example of the new type of service onlineC. To show bubble tea is greatly welcome in Asia.D. To promote the new type of service online.(4)What is the main idea of the passage?A. Indulging-by-proxy service online helps lose weight.B. Boredom leads to indulging-by-proxy service online.C. People hold different opinions on indulging-by-proxy service online.D. Indulging-by-proxy service online is getting increasingly popular.【答案】(1)B(2)C(3)B(4)D【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一种代享受服务在中国的社交媒体上引起了很多关注,网上代享受服务越来越受欢迎。