【英语】高三英语阅读理解真题汇编(含答案)含解析一、高中英语阅读理解1.阅读理解Notre-Dame, the cathedral (大教堂) that serves as one of Paris's most beloved monuments, is on fire. According to The New York Times, the fire began around 6: 30 p.m. local time, when tourists urgently rushed out of the building. While Andre Finot, a spokesman for the cathedral, told The Times, that the cause of the fire is still unknown and that no one has been hurt while damage to the building appears catastrophic(灾难性的).CNN reports that over 400 firefighters have been sent to fight the fire, but that they may be unable to save the cathedral. Built in the 12th century, Notre-Dame houses several relics important to Catholics (天主教徒). NBC News reports that relics from Saint Genevieve and Saint Denis may been lost, together with a relic believed to be from Jesus Christ's crown of thorns, but it states that authorities now believe that the cathedral has been saved from “total destruction”. Notre-Dame is visited by a reported 30, 000 people a day and 13 million people per year. Its destruction represents a global cultural loss. "This is just horrible", Mohamed Megdoul, 33, a film producer and witness to the fire told The Times, speaking through tears. "A thousand years of history is being wiped away. This belonged to the whole world, and now it's disappearing."French President Emmanuel Macron expressed his sadness on Twitter. "Notre-Dame of Paris in flames," reads an English translation of his statement. "Emotion for a whole nation. Thoughts for all Catholics and for all the French. Like all our countrymen, I'm sad together to see this part of us burn." Other politicians, including Melanis Trump, London Mayor Sadiq Khan, U. K. Prime Minister Theresa May also shared their sadness on Twitter.(1)What do we know about Notre-Dame according to the passage?A.It has been completely destroyed by the fire.B.It's a huge political loss to the world.C.It's only meaningful to Catholics.D.The reason of the fire remained to be found out.(2)What does the underlined sentence in the third paragraph imply?A.The history of France is destroyed because of the fire.B.The loss the fire caused is huge.C.The damage of Notre-Dame is being wiped off.D.The cathedral has been saved from "total destruction".(3)What's the purpose of writing the passage?A.To report a disaster of Notre-Dame.B.To express people's sadness of the destruction.C.To emphasize the value of Notre-Dame.D.To show the concerns from the worldwide.【答案】(1)D(2)B(3)A【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,报道了举世闻名的法国巴黎圣母院发生火灾的相关信息。
(1)考查细节理解。
根据第一段中的“While Andre Finot, a spokesman for the cathedral, told The Times, that the cause of the fire is still unknown and that no one has been hurt while damage to the building appears catastrophic(灾难性的)”这起火灾的原因还不得而知,对建筑的破坏是灾难性的,并没有说建筑被完全破坏了。
故选D。
(2)考查句义猜测。
根据第三段中的“ Its destruction represents a global cultural loss ‘A thousand years of history is being wiped away. ’”可知,它的毁灭代表了全球文化的损失。
Mohamed Megdoul说道:这很糟糕,一千年的历史就这样被破坏殆尽。
wipe away“擦掉,破坏殆尽”。
由此判断出这就话显示了火灾造成的损失是巨大的。
故选B。
(3)考查写作意图。
纵观全文可知,本文是一篇新闻报道,文章报道了举世闻名的法国巴黎圣母院发生火灾的相关信息。
因此本文的目的在于报导巴黎圣母院遭遇的巨大灾难。
故选A。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和写作意图三个题型的考查,是一篇新闻报道,考生需要准确捕捉细节信息,同时根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。
2.阅读理解Mexico sites on an island plateau (高原) surrounded by volcanic peaks, which makes air quality a constant concern for people who live there.In April, the country took a decisive step toward improving air quality by enacting a temporary ban on private and Federal vehicles in the city. The rule forbids people from driving in the city one day each week and one Saturday each month. Electric vehicles, government service vehicles, public transport options and school buses are not included in the ban.Mexico City isn't the first urban center to be involved in car-free living. But the ban is more than an awareness-raiser. It was enacted with the direct aim of solving air pollution. In March, the city sank into a deep brown haze of smog when the pollution levels passed the 200 mark. The city ordered some 1.1m of the area's 4.7m cars off the streets and also offered free bus and subway rides.Mexico City's temporary vehicle ban raises questions about the best ways to improve urban air quality. India, whose citizens breathe some of the world's dirtiest air, has tried a variety of solutions. Earlier this year, the Indian government started a 4% sales tax on new-car purchases. Beijing also has experience with cleaning the air. The city introduced alternate-day rules in advance of the 2008 Olympic Games, which produced good results. And then there is the London congestion (拥挤) charge, introduced in 2003. The charge has had a measurable effect on air quality.For now, Mexico City — named by the United Nations as the most polluted city on the planet in 1992 — can look forward to the start of the region's rainy season, when daily showers will help lo clean the air.(1)How did Mexico ban vehicles in the city?A. By banning private and Federal vehicles one day a week.B. By forbidding private and public vehicles every Saturday.C. By limiting the number of new cars.D. By prohibiting the vehicles except public ones.(2)What did the government of Mexico do when carrying out the ban on vehicles?A. Raised the number of public vehicles.B. Offered free bus and subway rides.C. Introduced more travel options.D. Encouraged citizens to leave the city.(3)What may contribute to improving the air quality in Mexico?A. Alternate-day rules.B. Tax rises.C. Congestion charge.D. The rainy season.(4)What's the best title for the passage?A. Mexico —an Island PlateauB. A Variety of Bans on Vehicles in MexicoC. Should Cities Be Car-free ZonesD. How to Improve Air Quality【答案】(1)A(2)B(3)D(4)C【解析】【分析】本文是一篇说明文,墨西哥墨西哥政府为了提高空气质量,在实施车辆禁令时提供免费巴士和地铁。