当前位置:文档之家› 广东省天河区2020届高考英语二轮复习 语法精讲精炼 阅读理解21

广东省天河区2020届高考英语二轮复习 语法精讲精炼 阅读理解21

阅读理解精讲精炼21116.Harvard researchers have created a tough, low­cost, biodegradable(可生物降解的) material inspired by insects' hard outer shells. The material's inventors say it has a number of possible uses and someday could provide a more environmentally friendly alternative to plastic. The material, made from shrimp (虾) shells and proteins produced from silk, is called “shrilk.” It is thin, clear, flexible and strong.A major benefit of the material is its biodegradability. Plastic's toughness and flexibility represented a revolution in materials science during the 1950s and '60s. Decades later, however, plastic's very durability (耐用性) is raising questions about how appropriate it is for one­time products such as plastic bags, or short­lived consumer goods, used in the home for a few years and then cast into a landfill where they will degrade for centuries. What is the point of making something that lasts 1,000 years?Shrilk not only will degrade in a landfill, but its basic components are used as fertilizer (肥料), and so will enrich the soil.Shrilk has great potential, the inventors said. Materials from which it is made are plentiful in nature, found in everything ranging from shrimp shells, insect bodies to living plants. That makes shrilk low­cost, and its mass production possible should it be used for products demanding a lot of material.Work on shrilk is continuing in the lab. The inventors said the material becomes flexible when wet, so they’re exploring ways to use it in wet environments. They’re also dev eloping simpler production processes, which could be used for non­medical products,like for computer cases and otherproducts inside the home. They’re even exploring combining it with other materials,like carbon fibers, to give it new properties.66. Paragraph 1 of the passage is mainly about shrilk's ________.A.remarkable designB.interesting nameC.major featuresD.basic elements67. What has become a concern about plastic?A.Using it properly.B.Producing it cheaply.C.Developing its properties quickly.D.Evaluating its contributions fairly.68. According to the inventors,shrilk has great potential partly because ________.A.it can help plastic degradeB.it can be found in living thingsC.its mass production has been realizedD.its raw materials are abundant in nature69. What are the inventors doing in the lab?A.Replacing carbon fibers with shrilk.B.Testing shrilk's use in wet conditions.C.Making shrilk out of used household goods.D.Improving shrilk’s flexibility for medical purposes.70. Which of the following can be the best title for the passage?A.Recent Progress in Environmental ProtectionB.Benefits of Insects in Scientific ResearchC.The Harm of One­time ProductsD.A Possible Alternative to Plastic【要点综述】本文是一篇科普说明文。

介绍了科技新发现:从动物外壳提炼的具有可生物降解特性的材料以及它的广泛用途。

66. C 段落大意题。

考查对段落主题的理解和判断能力。

根据第一段Harvard researchers have created a tough, low­cost, biodegradable…可以推知,选项C符合文意。

67. A 细节理解题。

考查对文章特定细节的理解和判断能力。

根据文章第二段…however, plastic’s very durability is raising questions about how appropriate it is fo r one­time products…可以推知,选项A符合文意。

68. D 细节理解题。

考查对文章特定细节的理解和判断能力。

根据文章第四段Materials from which it is made are plentiful in nature, found in everything…可以推知,选项D符合文意。

69. B 细节理解题。

考查对文章特定细节的理解和判断能力。

根据文章最后一段so they’re exploring ways to use it in wet environments.可以推知,选项B符合文意。

70. D 主旨大意题。

考查对文章整体的归纳理解能力。

根据文章第一段The material’s …could provide a more environmentally friendly alternative to plastic.以及后文具体谈论的该材料优于塑料的内容可以推知,选择D符合文意。

117.Brrriiinnng. The alarm clock announces the start of another busy weekday in the morning. You jump out of bed, rush into the shower, into your clothesand out the door with hardly a moment to think. A stressful journey to work gets your blood pressure climbing. Once at the office, you glance through the newspaper with depressing stories or reports of disasters. In that sort of mood, who can get down to work, particularly some creative, original problem­solving work?The way most of us spend our mornings is exactly opposite to the conditions that promote flexible, open­minded thinking. Imagi native ideas are most likely to come to us when we're unfocused. If you are one of those energetic morning people, your most inventive time comes in the early evening when you are relaxed. Sleepy people's lack of focus leads to an increase in creative problem solving. By not giving yourself time to tune_into_your_wandering_mind,_you're missing out on the surprising solutions it may offer.The trip you take to work doesn't help, either. The stress slows down the speed with which signals travel between neurons (神经细胞), making inspirations less likely to occur. And while we all should read a lot about what's going on in the world, it would not make you feel good for sure, so put that news website or newspaper aside until after the day's work is done.So what would our mornings look like if we wanted to start them with a full capacity for creative problem solving? We'd set the alarm a few minutes early and lie awake in bed, following our thoughts where they lead. We'd stand a little longer under the warm water of the shower, stopping thinking about tasks in favor of a few more minutes of relaxation. We'd take some deep breaths on our way to work, instead of complaining about heavy traffic. And once in the office—after we get a cup of coffee—we'd click on links not to the news of the day but to the funniest videos the web has to offer.67.According to the author, we are more creative when we are ________.A.focused B.relaxedC.awake D.busy68.What does the author imply about newspapers?A.They are solution providers.B.They are a source of inspiration.C.They are normally full of bad news.D.They are more educational than websites.69.By “tune into your wandering mind” (in Para. 2), the author means “________”.A.wander into the wildB.listen to a beautiful tuneC.switch to the traffic channelD.stop concentrating on anything70.The author writes the last paragraph in order to ________.A.offer practical suggestionsB.summarize past experiencesC.advocate diverse ways of lifeD.establish a routine for the future【要点综述】此篇作者根据自己的观察,发现人们工作中的问题,并提出了增强创造性的建议。

相关主题