人教pep小学小升初英语阅读试题及答案一、阅读理解1.阅读理解阅读理解Hi, I'm Lisa. Look at the picture of my family. There are four people in my family. We live in Russia. Next month, we are going to travel around China. We are going to stay for ten days. We are going to the Summer Palace, the Great Wall and Wangfujing Street. They are all in Beijing. I hope we have fun time.(1)Whose picture is this?A. Lisa's.B. Lily's.C. Linda's.(2)Where do they live?A. China.B. America.C. Russia.(3)Which country are they going next month?A. China.B. America.C. Russia.(4)How long are they going to stay?A. Ten days.B. A week.C. A month.(5)Where are they going in China?A. The Summer Palace and the Great Wall.B. Wangfujing Street.C. A and B【答案】(1)A(2)C(3)A(4)A(5)C【解析】【分析】大意:介绍丽萨下月去中国的旅行计划。
(1)根据Hi, I'm Lisa. Look at the picture of my family可知这张图片是丽萨的。
故选A。
(2)根据We live in Russia.可知主人公们在俄罗斯居住。
故选C。
(3)根据Next month, we are going to travel around China. 可知主人公们下个月打算去中国旅行。
故选A。
(4)根据We are going to stay for ten days.可知主人公们打算待10天时间。
故选A。
(5)根据We are going to the Summer Palace, the Great Wall and Wangfujing Street.可知主人公们打算去故宫,长城还有王府井。
故选C。
【点评】考查阅读理解。
首先通读全文,理解大意。
其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行选择。
2.阅读理解根据短文内容及中文提示,完成下列句子Everyone has his or her hobbies. But everyone has different hobbies. Maybe someone likes collecting things, such as stamps, old coins, shelves and so on. Someone likes drawing. Someone likes dancing. Someone likes reading. Everybody chooses different hobbies.I like singing best. It is good for me. I often sing with my friends together. When I sing, I am very excited. Maybe I will be a famous singer in the future.(1)每个人都有不同的爱好Everyone has ________hobbies.(2)有的人喜欢收集邮票Someone likes________(3)阅读是很好的业余爱好________is a good hobby.(4)也许将来我会成为一位著名的歌手Maybe I will be a________singer in the future.【答案】(1)different(2)collecting stamps(3)Reading(4)famous【解析】【分析】大意:讲述个人不同爱好的内容。
(1)根据Everyone has his or her hobbies.可知每个人都有不同的爱好。
形容词different表达不同的。
故填写different。
(2)根据Maybe someone likes collecting things, such as stamps可知某人喜欢收集邮票。
collecting stamps表达集邮。
故填写collecting stamps。
(3)根据 Someone likes reading.可知阅读reading。
故填写reading。
(4)根据Maybe I will be a famous singer in the future.可知主人公成为一名著名的歌手。
famous著名的。
故填写famous。
【点评】考查阅读理解。
首先通读全文,理解大意。
其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行选择。
3.阅读理解阅读下列短文,为每小题选出最佳选项。
CBoris is a shop assistant(店员)at a large bookshop called Book Express.He likes his job very much because he can see a great variety of books.Boris is a true "bookworm".He enjoys reading all kinds of books:storybooks,news magazines,novels,comics and so on.He knows many good books too.He often helps his customers to find books with his computer.Boris is busy during the lunch hour.There are a lot of people in the bookshop.Many students and office workers rush in to buy their favourite storybooks or magazines.But he is not as busy in the afternoon.Usually he takes a novel from a bookshelf and reads it behind the checkout counter.(1)Boris likes his lob because he can .A. sell booksB. see a great variety of booksC. buy books(2)What does the word"bookworm"mean?It means" " .A. 极爱读书的人B. 不爱读书的人C. 吃书的人(3)Boris often uses his to find books for his customers.A. computerB. watchC. TV(4) come to the bookshop at lunchtime.A. StudentsB. Office workersC. both A and B(5)Boris usually reads a novel behind the in the afternoon.A. doorB. bookshelfC. checkout counter【答案】(1)B(2)A(3)A(4)C(5)C【解析】【分析】大意:讲述书店店员Boris非常喜爱读书的故事。
(1)根据He likes his job very much because he can see a great variety of books可知,他因为可以阅读各种各样的书籍而喜欢他的工作。
故选B。
(2)根据Boris is a true "bookworm".He enjoys reading all kinds of books可知,Boris是个非常喜欢读书的人。
故选A。
(3)根据He often helps his customers to find books with his computer可知,Boris经常使用电脑帮助顾客来寻找书本。
故选A。
(4)根据Boris is busy during the lunch hour.There are a lot of people in the bookshop.Many students and office workers rush in to buy their favourite storybooks or magazines可知,许多学生和办公族经常在午餐时间来书店光顾。
故选C。
(5)根据Usually he takes a novel from a bookshelf and reads it behind the checkout counter 可知,Boris经常在收款台checkout counter后读小说。
故选C。
【点评】考查阅读理解。
首先通读全文,理解大意。
其次阅读问题,根据关键句信息来进行正确的选择。
4.阅读理解阅读短文,回答问题。
琳达的过去与现在I'm Linda. I'm in Grade Six now. I am busy these days. When l was young. I had so much time. I got up at 7 o'clock and went to school on foot. After school, I usually played games with my friends or sang songs together. I didn't have so much homework. But now I get up early, then I go to school by bike and stay at school all day. Then I go home and eat dinner. In the evening, I watched TV with my parents before, but now I have to study. I do my homework and go to bed. I really miss the old days.(1)Linda is in now.A. Grade 5B. Grade 6(2)When did she get up before?A. At six o'clockB. At seven o'clock.(3)What did she usually do after school before?A. She played games.B. She sang and danced.(4)Does Linda go to school on foot now?A. Yes, she does.B. No, she doesn't.(5)What does she do in the evening now?A. She watches TV.B. She does her homework.【答案】(1)B(2)B(3)A(4)B(5)B【解析】【分析】这是篇短文比较了作者现在和以前的生活作息规律.(1)根据短文I'm in Grade Six now. 可知在六年级. 故答案为: B.(2)根据短文I got up at 7 o'clock. 可知7点起床. 故答案为: B.(3)根据短文After school, I usually played games with my friends or sang songs together.可知是玩游戏和唱歌. 故答案为: A.(4)根据短文then I go to school by bike . 可知是骑自行车. 故答案为: B.(5)根据短文but now I have to study. 可知是学习. 故答案为: B.【点评】这是阅读理解题, 首先仔细阅读短文, 注意细节理解, 然后根据问题找到相应的句子,得出答案.5.阅读理解读信件,判断下列句子与信件内容是否相符Dear Sarah,Yesterday we got up very early. We went to the Great Wall by bus. It was very far. It was about three hours by bus. The guide told us the food there was very expensive, so we bought some cakes, juice and apples. We put them in one backpack. Daming took the backpack and I took the camera, because he said he was older and stronger than me.When we got to the Great Wall, we saw many people at the entrance(入口). We had to stand in line and waited. It was our turn at last. We began to climb. At first I counted the steps, but soon I couldn't remember the number. It was too high. We stopped to have a rest for several times. At last we got to the top of the Great Wall. We were so excited! We've become real men! We were very happy yesterday!Xiaoming (1)Yesterday Xiaoming got up very early.(2)They went to the Great Wall by car.(3)Daming took the backpack and Xiaoming took the camera yesterday.(4)Xiaoming counted the steps. He could remember the numbers.(5)Daming and Xiaoming had a good day yesterday.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)1【考点】阅读理解【解析】【分析】这是一篇记叙小明和大明去游览长城的信件。