人教pep小学小升初英语阅读理解及答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读理解Georgeis a little monkey. He lives in a forest(森林). Helikes jumping and climbing trees. He is happy every day. But he has a shortcoming.He is too curious. One day an old man goes by the forest. He carries a lot of strawhats(草帽). George sees the man, and the man sees George,too. The man says to himself, “What a lovely monkey! I will catch him. I will takehim home. The man sits down and thinks over(考虑). Georgesees and also sits down. The man has an idea. He puts a hat on his head, and putsother hats on the ground. Then he pretends (假装)to sleep.George is curious and looks at the hats. “I will be nice if I put a hat on my head,”George thinks. Then he climbs down from the tree, picks up a hat and puts it on.The hat is too big, and covers George's eyes.Georgecan't see. And the man gets up at once, runs out and catches him quickly. Poor George!(1)George is a happy monkey in a forest.(2)An old man goes by the forest with many strawberries.(3)The old man likes George, so he wants to catchhim.(4)Poor George is caught because he is too old.(5)The word “shortcoming” means “缺点”.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)1【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了一只猴子和一个老人之间的故事。
(1)根据 He is happy every day. 知乔治每天都很开心,故答案正确。
(2)根据 One day an old man goes by the forest. He carries a lot of straw hats(草帽). 知一个老人带着许多草帽,故答案为错误。
(3)根据I will catch him. I will take him home. 知,老人想要把乔治带回家,故答案为正确。
(4)根据 George can't see. And the man gets up at once, runs out and catches him quickly. 知,乔治看不见了,老人迅速起来抓住了乔治,故答案为错误。
(5) shortcoming 意思是缺点,故答案为正确。
【点评】考查阅读理解,首先浏览题目,掌握句意,其次根据问题在文中寻找相关信息,确定是否相符。
2.阅读理解B. 阅读短文,选择正确答案。
It's very important(重要的) for us to be healthy. Now I'll tell you how I can be healthy. I often eat fruit and vegetables. I don't like to eat hamburgers. They are not good for my health. I have a balanced diet. Many foods are important,such as rice, meat, eggs, vegetables and fruit. I like to eat apples. As the saying(谚语) says, “An apple a day keeps the doctor away.” And I also like d oing sports. I like running in the morning. I play basketball in the afternoon with my friends. And sometimes I play ping-pong with my family at the gym on Saturdays. I think I'm healthy and strong. What about you?(1)What is very important?A. Being healthy is very important.B. Eating fruit and vegetables.C. Often do sports.(2)What don't I like?A. I like to eat fruit and vegetables.B. I don't like hamburgers.C. I like to do sports.(3)What does “a balanced diet” mean?A. It means “均衡的饮食”.B. It means “挑食”.C. It means“减肥”.(4)What do I do in the morning?A. I play basketball with my friends.B. I play ping-pong.C. I run in the morning.(5)Where do I play ping-pong?A. On Sundays.B. With my family.C. At the gym.【答案】(1)A(2)B(3)A(4)C(5)C【解析】【分析】短文描写了作者讲述了怎样才能健康,经常吃水果和蔬菜,不要吃汉堡包对人的身体健康不利,经常吃大米,肉,蛋,蔬菜和水果会使人饮食均衡,俗话说一天一苹果,医生远离,作者喜欢做运动和在早晨跑步,下午和朋友一起打篮球,有时周六和家人打乒乓球。
(1)根据所给的短文,It's very important for us to be healthy. 这是非常重要的对我们的健康来说。
可知健康是重要的,故答案为A.(2)根据所给的短文,I don't like to eat hamburgers. 我不喜欢吃汉堡包。
可知我不喜欢吃汉堡包,故答案为B.(3)根据所给的短文,I have a balanced diet. 我的饮食均衡。
可知a balanced diet是指均衡的饮食,故答案为A.(4)根据所给的短文,I like running in the morning.我喜欢在早晨跑步。
可知在早晨跑步,故答案为C.(5)根据所给的短文,And sometimes I play ping-pong with my family at the gym on Saturdays.有时我周六和家人在体育馆打乒乓球。
可知在在体育馆打乒乓球,故答案为C.【点评】考查阅读理解,首先通读全文,理解大意,其次抓住题干关键词,在文中寻找相关句子,确定答案。
3.阅读理解阅读理解Jim: Hi, Sue! How was your summer holiday?Sue: It's fantastic.Jim: Where did you go?Sue: I went to London to see Big Ben and the Tower Bridge. They're great! How about you? Jim: I had good time, too!Sue: Where did you go?Jim: I went to Australia to see the Sydney Opera House. I like it very much!(1)Where did Jim go?A. Big Ben.B. The Tower Bridge.C. The Sydney Opera House.(2)How was Jim's summer holiday?A. He had good time.B. Boring.C. Tired.(3)Where did Sue go?A. Australia.B. London.C. China.【答案】(1)C(2)A(3)B【解析】【分析】大意:通过对话形式讲述主人公吉姆和苏暑假游玩的地方。
(1)根据Sue: Where did you go?Jim: I went to Australia to see the Sydney Opera House.可知主人公吉姆去澳大利亚歌剧院。
故选C。
(2)根据Sue: I went to London to see Big Ben and the Tower Bridge. They're great! How about you?Jim: I had good time, too! 可知主人公吉姆在那里玩的非常开心。
故选A。
(3)根据Jim: Where did you go?Sue: I went to London to see Big Ben and the Tower Bridge.可知苏去了英国伦敦。
故选B。
【点评】考查阅读理解。
首先通读全文,理解大意。
其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行选择。
4.阅读理解阅读理解Sam: Excuse me!A man: Yes?Sam: Where is the library?A man: It is far from here.Sam: How can I get there?A man: You can get there by bus.Sam: But where is the bus stop?A man: Cross the street, it's over there.Sam: Thank you.A man: My pleasure.(1)Is the library far from here?A. Yes.B. No.C. We don't know.(2)How can Sam get the library?A. By car.B. On foot.C. By bus.(3)Where is the bus stop?A. Beside the bank.B. Cross the street.C. At the traffic lights.【答案】(1)A(2)C(3)B【解析】【分析】大意:讲述主人公Sam向男人询问去图书馆的路线。