人教pep小学小升初英语阅读理解含答案一、阅读理解1.阅读理解阅读理解Hi, I'm Sally. I live in Canada. I hear there are many interesting places in China. I plan to go to Beijing, Hangzhou and Xi'an next month by plane. Beijing is the capital of China. The Great Wall is in Beijing. It's very long. The West Lake is in Hangzhou. Hangzhou is in Zhejiang Province. I hear it is very beautiful. Xi'an is in Shaanxi. The terracotta army is in there. It is very famous.(1)Where does Sally live?A. She lives in America.B. She lives in Canada.C. She lives in China.(2)How does Sally go?A. By plane.B. By bus.C. By subway.(3)Where does Sally want to go in China?A. Beijing.B. Hangzhou and Xi'an.C. B and C.(4)What is the capital of China?A. Hangzhou.B. Beijing.C. Xi'an.(5)Where is the terracotta army?A. Xi'an.B. Beijing.C. Hangzhou.【答案】(1)B(2)A(3)C(4)B(5)A【解析】【分析】大意:讲述主人公Sally下月打算去中国旅行的计划。
(1)根据Hi, I'm Sally. I live in Canada. 可知主人公Sally住在加拿大。
故选B。
(2)根据I plan to go to Beijing, Hangzhou and Xi'an next month by plane.可知主人公Sally坐飞机去那里。
故选A。
(3)根据I plan to go to Beijing, Hangzhou and Xi'an next month by plane.可知主人公打算去北京,杭州和西安下个月。
故选C。
(4)根据Beijing is the capital of China. 可知北京是中国的首都。
故选B。
(5)根据I hear it is very beautiful. Xi'an is in Shaanxi. The terracotta army is in there.可知terracotta在陕西西安。
故选A。
【点评】考查阅读理解。
首先通读全文,理解大意。
其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行选择。
2.阅读理解阅读理解My name is Tom. I'm nine years old. I have a good friend. His name is Jim. He is nine, too. We are in the same class and same grade. We like the same color. Green is our favourite. We also like the same clothes --- shorts. Why? Because it is convenient( 方便的 )for us to play football. I have green shorts and Mike has white shorts. Jim doesn't like the white shorts. He wants a pair ofgreen shorts.(1)What is the name of the author's friend ?A. Tom .B. Jim .C. Tom .(2)How old is Tom?A. Ten.B. Eleven .C. Nine .(3)What clothes do they have in the same ?A. Trousers .B. Shoes .C. Shorts .(4)What are their favourite color?A. Green .B. Blue .C. Red .【答案】(1)B(2)C(3)C(4)A【解析】【分析】短文描述了作者汤姆九岁了,他的好朋友吉姆也九岁,他们在同一个班级,他们都喜欢绿色也喜欢同样的衣服---短裤,因为他们踢足球很方便。
(1)根据所给的短文,I have a good friend. His name is Jim.我有一个好朋友。
他的名字叫吉姆。
可知作者的朋友是吉姆,故答案为B.(2)根据所给的短文,My name is Tom. I'm nine years old.我叫汤姆。
我九岁了。
可知汤姆九岁了,故答案为C.(3)根据所给的短文,We also like the same clothes --- shorts.我们也喜欢同样的衣服---短裤。
可知汤姆和吉姆喜欢同样短裤,故答案为C.(4)根据所给的短文,We like the same color. Green is our favourite.我们喜欢同样的颜色。
绿色是我们的最爱。
可知汤姆和吉姆喜欢绿色,故答案为A.【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空。
3.阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否一致Everyone wants to have good manners, but it is not so easy. We must care about everything in life. There is something we should know.First, say "hello" to people you meet, not only to teachers, but also to your friends and your classmates, and even your neighbors. Second, help others as much as you can. Then everybody will like you. Third, don't laugh at others. That will be impolite and hurt them. Fourth, never ask others about their personal information. If others have something that they cannot say, they will be very embarrassed.Good manners make things easier. They can help people to get on well with each other. When you are nice to people, they will be nice to you.(1)Everyone wants to have good manners, but it is not so easy.(2)It is very important to have good manners.(3)We just take care of ourselves, and everything will be fine.(4)We shouldn't ask others about their personal information.(5)Good manners can help people to get on well with each other.【答案】(1)1(2)1(3)0(4)1(5)1【考点】阅读理解【解析】【分析】大意:短文讲述了礼貌在人生活中的重要性。
(1)句意:每个人都想有礼貌,但这并不容易。
根据Everyone wants to have good manners, but it is not so easy. 可知每个人都想有礼貌,但这并不容易,故答案为正确。
(2)句意:礼貌是非常重要的。
根据 Good manners make things easier. 可知礼貌是非常重要的,故答案为正确。
(3)句意:我们只是照顾好自己,一切都会好起来的。
根据Second, help others as much as you can. Then everybody will like you. 可知尽你所能帮助别人。
那么每个人都会喜欢你的,故答案为错误。
(4)句意:我们不应该询问他人的个人信息。
根据Fourth, never ask others about their personal information. 可知我们不应该询问他人的个人信息,故答案为正确。
(5)句意:良好的礼仪可以使人和睦相处。
根据Good manners make things easier. They can help people to get on well with each other. 可知良好的礼仪可以使人和睦相处,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
4.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误Every kind of animals has their own way to live well in winter. In winter, the weather gets colder and colder. There is snow on the ground. Some animals sleep all the winter. These animals eat plenty of food in autumn. They need little or no food when they sleep. Some birds fly to the south for winter. They go to a warmer place to look for food. Some animals get much food in autumn and keep it at home. They may grow new and thick fur in autumn, too. Then they can feel warmer. In winter some animals live in the trees or under the ground.(1)Every kind of animals has their own way to live well in winter.(2)In winter, the weather gets warmer and warmer.(3)Some animals eat plenty of food in autumn and sleep all the winter.(4)Some birds fly to the north for winter.(5)In winter some animals live in the trees or under the ground.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)1【考点】阅读理解【解析】【分析】这是讲述动物如何过冬的短文。