当前位置:文档之家› (新)高考英语总复习专题攻略之阅读理解锁定高考

(新)高考英语总复习专题攻略之阅读理解锁定高考

锁定高考说明文真题回放【2016·全国新课标II·C】Reading can be a social activity. Think of the people who belong to book groups. They choose books to read and then meet to discuss them. Now, the website Book turns the page on the traditional idea of a book group.Members go on the site and register the books they own and would like to share. BookCrossing provides an identification number to stick inside the book. Then the person leaves it in a public place, hoping that the book will have an adventure, traveling far and wide with each new reader who finds it.Bruce Pederson, the managing director of Book Crossing, says, “The two things that change your life are the people you meet and books you read. Book Crossing combines both.”Members leave books on park benches and buses, in train stations and coffee shops. Whoever finds their book will go to the site and record where they found it.People who find a book can also leave a journal entry describing what they thought of it. E-mails are then sent to the BookCrossing to keep them updated about where their books have been found. Bruce Peterson says the idea is for people not to be selfish by keeping a book to gather dust on a shelf at home.BookCrossing is part of a trend among people who want to get back to the “real” and not the virtual(虚拟). The site now has more than one million members in more than one hundred thirty-five countries.9. Why does the author mention book groups in the first paragraph?A. To explain what they are.B.To introduce BookCrossing.C. To stress the importance of reading.D. To encourage readers to share their ideas.10. What does the underlined word “it” in Paragraph 2refer to?A. The book.B.An adventure.C.A public place.D. The identification number.11. What will a BookCrosser do with a book after reading it?A. Meet other readers to discuss it.B.Keep it safe in his bookcase.C. Pass it on to another reader.D. Mail it back to its owner.12. What is the best title for the text?A. Online Reading: A Virtual TourB. Electronic Books: A new TrendC. A Book Group Brings Tradition BackD. A Website Links People through Books【答案】9. B 10. A11. C 12. D11.C 推理判断题。

根据文章第四段最后一句“....the idea is for people not to be selfish by keeping a book to gather dust o n a shelf at home”让书蒙上尘土是一种很自私的行为,网站的目的正是鼓励人们与别人分享图书,所以拿到书的人最可能继续把书传递下去。

故C项正确。

12.D 标题概括题。

根据文章第三段可知把人生命中最重要的两个事物:人和书联系在一起。

D项内容能够涵盖文章的中心思想。

【2015·北京卷】CLife in the ClearTransparent animals let light pass through their bodies the same way light passes through a window. These animals typically live between the surface of the ocean and a depth of about 3,300 feet—as far as most light can reach. Most of them are extremely delicate and can be damaged by a simple touch. Sonke Johnsen, a scientist in biology, says, “These animals live through their life alone. They never touch anything unlessthey’re eating it, or unless something is eating them.”And they are as clear as glass. How does an animal become see-through? It’s trickier than you might think.The objects around you are visible because they interact with light. Light typically travels in a straight line. But some materials slow and scatter(散射) light, bouncing it away from its original path. Others absorb light, stopping it dead in its tracks. Both scattering and absorption make an object look different from other objects around it, so you can see it easily.But a transparent object doesn’t absorb or scatter light, at least not very much, Light can pass through it without bending or stopping. That means a transparent object doesn’t look very different from the surrounding air or water. You don’t see it ----you see the things behind it.To become transparent, an animal needs to keep its body from absorbing or scattering light. Living materials can stop light because they contain pigments(色素) that absorb specific colors of light. But a transparent animal doesn’t have pigments, so its tissues won’t absorb light. According to Johnsen, avoiding absorption is actually easy. The real challenge is preventing light from scattering.Animals are built of many different materials----skin, fat, and more----and light moves through each at a different speed. Every time light moves into a material with a new speed, it bends and scatters. Transparent animals use different tricks to fight scattering. Some animals are simply very small or extremely flat. Without much tissue to scatter light, it is easier to be see—through. Others build a large, clear mass of non-living jelly-lie(果冻状的)material and spread themselves over it .Larger transparent animals have the biggest challenge, because they have to make all the different tissues in their bodies slow down light exactly as much as water does. They need to look uniform. But how they’re doing it is still unknown. One thing is clear for these larger animals, staying transparent is an active process. When they die, they turn a non-transparent milky white.63.According to Paragraph 1, transparent animals_______.A. stay in groupsB. can be easily damagedC. appear only in deep oceanD. are beautiful creatures64. The underlined word “dead” in Paragraph 3 means__________.A. silentlyB. graduallyC. regularlyD. completely65. One way for an animal to become transparent is to ________.A. change the direction of light travelB. gather materials to scatter light.C. avoid the absorption of lightD. grow bigger to stop light.66. The last paragraph tells us that larger transparent animals________.A. move more slowly in deep waterB. stay see-through even after deathC. produce more tissues for their survivalD. take effective action to reduce light spreading65.C 推理判断题。

相关主题