中考英语模拟试卷分类汇编英语阅读理解(含答案)一、英语阅读理解专项练习试卷1.阅读理解Every kid wishes to be an adult. Do you remember playing house as a child — pretending(假装)to be a grown-up like your parents? Did you imagine you were a doctor, a soldier or a teacher? At that time, anything seemed more exciting than being young.But now as grown-ups, some adults find they cannot leave childhood behind. They become “kidults”. Being a kidult has become a lifestyle choice among young people across Asia.Some kidults collect toys they once played with. Hello Kitty, Garfield, and Snoopy have many adult fans around the world. It is not unusual to see a 20-something woman with a big, Garfield-shaped cushion on her sofa or a Hello Kitty mobile phone accessory(配件、附件).Other kidults still enjoy children's stories and fairy tales. For example, the British publisher Bloomsbury even released an edition(发布一个版本) of the Harry Potter novels with an adult cover. That way, no one else on the subway will know that an adult is actually reading a children's book.“Kidults can be like vitamins to society. Adults who love their childhood most and hold on to pure, child-like emotion may be needed in such a rough and dry society,” said Lee So-jung, a professor at Hankuk University of Foreign Studies.He added that kidult culture may fill the generation gap between adults and kids. It could give children and their parents books, movies, and cartoon shows to enjoy together.Tim Greenhalgh, an adviser in London explained that some kidults just refuse to grow up. They hold on to childhood because working life in a busy and stressful city frightens them. Kidults would like to forget their age and openly show their fear of society and adulthood.“So, they can escape from increasingly busy and stressful lives that are hard to deal with,” Greenhalgh said.(1)Why does a kid wish to be an adult?A. Because he wants to be independent(独立).B. Because he doesn't want to be controlled by adults.C. Because he wants to experience the real world.D. Because he believes there will be more exciting life ahead.(2)What can we infer(推断) from the passage?A. Some kidults refuse to grow up.B. Some kidults in Britain like reading on the subway.C. Some kidults think childhood is the best time of their life.D. Some kidults want to escape from the busy and stressful life(3)One of the advantages of the kidult culture is that ______.A. it can make adults face the real social lifeB. it can make our society young and full of lifeC. it can increase the sales of children's booksD. it can lead to harmonious(和谐的)relationship between adults and kids(4)Which of the following is the best title for the article?A. Kids or Grown-upsB. Happy ChildhoodC. Fearful AdulthoodD. Kidult Culture【答案】(1)D(2)B(3)D(4)A【解析】【分析】这篇短文给我们介绍了一些成年人不想摆脱童年,成为大顽童。
他们收集他们曾经玩过的玩具。
他们仍然喜欢孩子们的故事和童话故事;他们之所以坚持童年拒绝长大,是因为在繁忙紧张的城市工作让他们感到害怕。
(1)推理判断题。
根据短文第一段的句子At that time, anything seemed more exciting than being young.可知小孩子想要成为大人,因为他们认为那样似乎更兴奋,故答案为D。
(2)推理判断题。
根据第四段的句子Other kidults still enjoy children's stories and fairy tales. For example, the British publisher Bloomsbury even released an edition(发布一个版本) of the Harry Potter novels with an adult cover. That way, no one else on the subway will know that an adult is actually reading a children's book.可知大顽童喜欢儿童的故事和童话,他们在地铁上阅读儿童书。
故答案为B。
(3)推理判断题。
根据第六段的句子He added that kidult culture may fill the generation gap between adults and kids. It could give children and their parents books, movies, and cartoon shows to enjoy together.“大顽童文化填补了成年人和孩子之间的代沟,能给孩子和他们的父母共同喜欢的书籍、电影和卡通节目”,可知大顽童文化能让大人和孩子之间关系和谐,故答案为D。
(4)标题归纳题。
根据全文内容和第二段的句子But now as grown-ups, some adults find they cannot leave childhood behind. They become “kidults”. Being a kidult has become a lifestyle choice among young people across Asia.可知现在一些成年人想成为大顽童,故标题应是“孩子还是大人”,故答案为A。
【点评】考查人生百味类阅读。
根据题干要求,在文中寻找答案所在的语句和段落,进行分析理解,词义猜测,概括归纳和推理判断,选出正确的选项。
2.根据短文内容,判断句子正误。
Dear Dr. Manners,My close friend seldom says "please". She will say "Can you get me that bag?" or" Move it over there!" I have told her a lot of times that it is polite to use "please" and "thank you", but she hardly remembers. I feel that she is ordering me around without "please", and I always get angry. We have been close friends for over 10 years. It seems that I can't stand it any more. What should I do? Can you help me?Sincerely,Hawkins Dear Ms Hawkins,When your friend docs not use polite words, it seems that she is ordering you to do something. So you have right(权利) to hate her behavior.Ask her why she doesn't use "please" or "thank you". Explain to her that it makes you feel uncomfortable. Also, you don't need to do anything for her because she doesn't seem kind or pleasant when she asks you to.Maybe your friend was not taught how to use "please" or "thank you" in the normal conversation. So you can try to teach her that. Remember it is difficult to find another close friend if you lose one.Best regards,Dr. Manners (1)Ms Hawkins doesn't know how to use "please" or "thank you".(2)Ms Hawkins got to know her friend more than ten years ago.(3)Dr. Manners thinks Ms Hawkins has right to hate her friend's behavior.(4)Maybe Ms Hawkins' friend doesn't know the right way of talking in the normal conversation.(5)Dr. Manners advises Ms Hawkins to break up (绝交) with her friend.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)1(5)0【解析】【分析】文章大意:主要讲述了霍金斯女士对医生讲了她对于朋友的一些不礼貌行为的烦恼,并请求帮助。