当前位置:文档之家› 新小学小升初英语阅读理解专项习题及答案【解析】 (3)

新小学小升初英语阅读理解专项习题及答案【解析】 (3)

新小学小升初英语阅读理解专项习题及答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断下列句子是否与短文内容相符Mr. Ones and Mr. Brown worked in the same office.One day Mr. Jones said to Mr. Brown, “we are going to have a small party at ourhouse next Wednesday evening. Would you and your wife like to jo in us?”Mr. Brown said, “Thank you very much. We arefree that evening, I think. But I will telephone my wife and ask her. Maybe shewill go somewhere else that evening.” So Mr. Brown went to the other room and telephoned.When he came back, he looked ver y sorry. “What is the matter?” Asked Mr. Jones.“Did you speak to your wife?”“No,” Answered Mr. Brown, “She wasn't there.My little son answered the telephone. I said to him “Is your mother there, David?”And he answered, “No, she's not in the house.”“ W here is she then?” I asked. “Sheis somewhere outside.” “What is she doing?” “She is looking for me.”(1)A small party will be held(举行) at Mr. Brown's house.(2)Mr. Jones asked Mr. and Mrs. Brown to the party.(3)The telephone was in the same office.(4)Mr. Brown spoke to Mrs. Brown on the phone.(5)Why(为什么) was Mrs. Brownlooking for David?Because she thought(想) David was playing somewhere outside.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)0(5)1【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述布朗先生受到邀请,给妻子打电话征求意见的情景。

(1)根据One day Mr. J ones said to Mr. Brown, “we are going to have a small party at our house next Wednesday evening.知,在约翰先生家里句型聚会,故答案为错误。

(2)根据Would you and your wife like to join us?”知约翰先生邀请布朗夫妇参加聚会,故答案为正确。

(3)根据 So Mr. Brown went to the other room and telephoned.知电话在另一个房间,故答案为错误。

(4)根据 My little son answered the telephone.知,是布朗先生的儿子接电话,不是布朗夫人,故答案为错误。

(5)根据根据文章大意知,布朗夫人认为儿子在外面玩,所以去寻找,故答案为正确。

【点评】考查阅读理解,浏览文章大意,理解问题意思,根据问题在原文寻找原句,选择答案。

2.阅读理解仔细阅读表格内容,选出正确的答案Alice's invitationWelcome to Alice's birthday party!Time:3:30pmDate:Saturday, Feb 7thPlace:Flat 15A Shanghai RoadTelephone:87262533With snacks, fruit and drinksPlay with toys, watch cartoons and play chessA. Teachers' DayB. classmateC. birthday(2)The party starts(开始) at ___________.A. four thirty in the morningB. five thirty tomorrowC. three thirty in the afternoon(3)If you can't find the place, you can ___________.A. call your motherB. go homeC. call Alice(4)Alice won't _____ at the party.A. eat dumplingsB. have some funC. get gifts(5)You will ________ at the party.A. play footballB. watch cartoonsC. play cards【答案】(1)C(2)C(3)C(4)A(5)B【解析】【分析】表格大意:介绍爱丽丝的生日派对邀请函。

(1)根据Welcome to Alice's birthday party!可知爱丽丝将举行生日派对,故选C。

(2)根据Time 3:30pm可知派对开始的时间是下午的三点半。

故选C。

(3)根据Telephone:87262533可知如果找不到位置,可以打电话给爱丽丝,故选C。

(4)根据With snacks, fruit and drinks可知爱丽丝不吃水饺,故选A。

(5)根据Play with toys, watch cartoons and play chess可知在晚会上你将观看卡通片,故选B。

【点评】考查对表格的把握和细节的辨别能力。

答题时,紧扣表格中的关键词,做出正确选择。

3.阅读理解阅读理解It'sMay 31th. Children's Day is coming. We will have a party tomorrow. Now we aremaking a plan for the party. First, Lily will sing an English song. Next, allthe teachers will dance. After that, Kitty will play the piano and Simon willplay the violin. Then, there will be a guessing game. If you can guesscorrectly(正确的), you will get a surprise(惊喜). Afterwards, we will listen to popular music and talk with eachother in English. At last, everyone will drink and eat. Everyone will be happyat the party.(1)When is the party?A. On May 31.B. On June 1.C. On May 30.(2)What will Lily do at the party?A. She will dance.B. She will play the piano.C. She will sing an English song.(3)What will Simon do at the party?A. He will sing an English song.B. He will play the piano.C. He will play the violin.(4)Will we listen to popular music at the party?A. Yes, you will.B. No, you won't.C. Sorry, we don't know.(5)At last, we will ________.A. drink and eatB. listen to popular musicC. talk with each other【答案】(1)B(2)C(3)C(4)A(5)A【解析】【分析】大意:短文描述了孩子们六一那天,有个派对,孩子们在聚会上都做什么。

(1)根据 It'sMay 31th. Children's Day is coming. We will have a party tomorrow. 可知明天是六月一日,故答案为B.(2)根据Lily will sing an English song.可知莉莉唱一首英文歌,故答案为C.(3)根据Simon will play the violin.可知西蒙拉小提琴,故答案为C.(4)根据Afterwards, we will listen to popular music and talk with eachother in English. 可知我们将听流行音乐,是肯定回答,故答案为A.(5)根据 At last, everyone will drink and eat. 可知最后每个人都将吃喝,故答案为A.【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。

4.阅读理解阅读短文,判断正误。

My name is Sally. I am a school girl. My school is far from my home. So I can't go to school by bike. I often go there by bus. I must get up very early every morning. I have no time for breakfast at home. I often eat something for breakfast on the way(在路上). I want to go to school on time(按时).(1)The school is near Sally's home.(2)Sally can go to school by bike.(3)Sally gets up very early every day.(4)Sally has breakfast at home.(5)Sally wants to go to school on time.【答案】(1)0(2)0(3)1(4)0(5)1【解析】【分析】该短文主要介绍Sally一天的生活情况。

相关主题